Finale Lige Europe: Prvi poraz ili Seville ili Mourinha

Španski klub nikad nije izgubio u finalu ovog takmičenja, koje je osvojio šest puta, dok trener Rome ne zna za poraz u finalima europskih takmičenja.

Večerašnji finalni meč drugog po rangu europskog takmičenja bit će odigran u Budimpešti (Reuters)

Fudbaleri španske Seville i italijanske Rome igraju večeras (od 21 sat) na stadionu Puskas Arena u Budimpešti finalni meč Lige Europe.

Pobjednik ovog duela osigurat će naredne sezone mjesto u Ligi europskih prvaka, a finale će srušiti jednu tradiciju nepobjedivosti – igrači Seville nikada nije izgubili u finalima Lige Europe, dok trener Rome Jose Mourinho nikada nije poražen u finalu nekog europskog klupskog takmičenja.

Sevilla je Ligu Europe osvojila šest puta i to 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine, a španski klub nikada nije izgubio u finalu ovog takmičenja.

Mourinho je u trenerskoj karijeri osvojio Ligu prvaka sa Portom i Interom, a Ligu Europe sa Portom i Manchester Unitedom, dok je prošle sezone sa rimskim klubom trijumfovao u Ligi konferencija.

Stanje u domaćim ligama

Sevilla je ove sezone igrala odlično u drugom po kvalitetu europskom klupskom takmičenju, dok je u španskoj La Ligi u jednom trenutku bila na korak od ispadanja. Kolo prije kraja nalazi se na 11. mjestu na tabeli španskog prvenstva sa 49 bodova.

Roma je sa Mourinhom prošle godine osvojila Ligu konferencija, a rimski klub će večeras imati priliku da trijumfuje u Ligi Europe i da “zaobilaznim putem” stigne do Lige prvaka.

Trenutno je šesta na tabeli Serie A sa 60 bodova kolo prije kraja italijanskog prvenstva.

Izvor: Agencije