Zagreb ostao bez utrka u alpskom skijanju

Prvi put u dva desetljeća Hrvatska neće biti domaćin niti jedne utrke u alpskom skijanju. Skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemenu vozile 2005, a skijaši tri godine kasnije.

Posljednjih godina organizatori su imali velikih problema s dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima, ne samo u Zagrebu i na Sljemenu nego i u cijeloj Hrvatskoj (EPA)

Kalendarom utrka Svjetskog kupa u alpskom skijanju za sljedeću sezonu nisu predviđene slalomi za Snježnu kraljicu u Zagrebu, odlučilo je Vijeće Međunarodnog skijaškog saveza (FIS), na sjednici održanoj u Zuerichu.

Tako, po prvi put u dva desetljeća, Hrvatska neće biti domaćin niti jedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta. Skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemenu vozile početkom 2005. godine, dok su se skijaši pridružili 2008.

Na Sljemenu su se utrke u obje konkurencije vozile do 2021. godine, s izuzetkom 2014. i 2016. kada su morale biti otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posljednje dvije godine održane su samo ženske utrke, podsjeća Hina.

Vijeće FIS-a nije usvojilo argumente Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023/24, kao ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023/24. upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom maja.

Kako su kalendari doneseni za samo jednu sezonu, u HSS-u vjeruju i nadaju se kako će utrke za Snježnu kraljicu ponovno biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama.

Očekuju povratak u sezoni 2024/25.

„Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svjetskog kupa 2024/25“, poručili su iz HSS-a.

„U organizaciji utrka Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom posljednje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku“, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

„Ako nemate utrku to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze“, zaključio je Pavlek.

Izvor: Agencije