Je li Boston spreman za historijski preokret protiv Miamija?

Nikad se, u 150 takvih situacija u historiji, nije dogodilo da nakon 0-3 u seriji neka NBA ekipa preokrene skor i prođe dalje nakon 4-3.

'Znam da zvuči otrcano, ali nemamo što drugo nego razmišljati utakmicu po utakmicu', rekao je Jayson Tatum, najbolji igrač Bostona (EPA)

U dugoj historiji NBA doigravanja 150 puta se dogodilo da jedna ekipa zaostaje 0-3 u seriji i niti jednom se dosad nije zbio veliki preokret. Ove sezone novi pokušaj imaju košarkaši Bostona, javlja Hina.

U finalu Istočne konferencije Miami Heat je dobio prve dvije gostujuće utakmice protiv Bostona, a potom i prvu domaću za vodstvo 3-0. No, u četvrtom susretu Boston je, ipak, ostvario prvu pobjedu. Slavio je u gostima 116:99 i time vratio seriju na domaći parket.

Peta utakmica se igra u noći s četvrtka na petak, po srednjoevropskom vremenu, što je prilika Bostonu da smanji na 2-3. Ukupno gledano, Boston je krenuo na put koji nijedna NBA momčad dosad nije prevalila – slaviti nakon 0-3.

Uvjerljivo najčešće se kroz historiju događalo da takve serije završe sa 4-0, što je i ove sezone primjer bio prije nekoliko dana kada je Denver u finalu Zapadne konferencije svladao Lakerse bez poraza.

No, Boston je dobio prvu utakmicu, a u historiji se 14 puta dogodilo da momčad u takvom zaostatku dobije iduće dvije utakmice, time smanji na 2-3, ali potom izgubi šesti susret.

Tatum: Ne razmišljamo tako daleko

Samo su tri ekipe uspjele s 0-3 doći do 3-3, ali i nakon toga izgubiti ključnu sedmu utakmicu. U finalu, daleke 1951. godine, New York je protiv Rochester, sadašnjeg Sacramenta, nadoknadio 0-3, ali i izgubio sedmi ogled.

Potom su do 3-3 još uspjeli doći Denver 1994. godine protiv Utah Jazza i kao posljednji Portland, predvođen legendarnim Litavcem Arvidasom Sabonisom, protiv Dallasa 2003. godine. No, te su tri ekipe zapele u sedmom ogledu.

Ipak, kroz historiju NBA doigravanja ukupno je 13 ekipa preokrenulo 1-3 u pobjedu 4-3.

„Ne razmišljamo tako daleko. Znam da zvuči otrcano, ali nemamo što drugo nego razmišljati utakmicu po utakmicu. Nadam se da će nas takvo razmišljanje odvući daleko“, rekao je Jayson Tatum, najbolji igrač Bostona, nakon pobjede u četvrtom susretu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada