Juventus kažnjen oduzimanjem bodova, Liga prvaka sve dalje

Italijanskom klubu je prvo oduzeto 15 bodova zbog financijskih malverzacija. Nakon što se klub žalio, bodovi su vraćeni do okončanja postupka. Sada je stigla i konačna odluka.

Nakon kazne Juventus je pao na sedmo mjesto sa 59 bodova, pet bodova manje od četvrte pozicije koja vodi u Ligu prvaka, a do kraja prvenstva još su dva kola (Reuters)

Nakon što je kažnjen oduzimanjem 10 bodova zbog financijskih malverzacija, italijanski nogometni velikan Juventus je u susretu 36. kola teško stradao na gostovanju kod Empolija izgubivši 1:4.

Italijanskom klubu je prvobitno oduzeto 15 bodova zbog financijskih malverzacija. Nakon što se klub žalio, bodovi su mu vraćeni do okončanja novog postupka. Sada je stigla i konačna odluka. Žalbeni sud Italijanskog nogometnog saveza kaznio je Juventus oduzimanjem 10 bodova što komplicira njegove izglede za nastup u Ligi prvaka, javlja Hina.

Nakon nove kazne Juventus je pao na sedmo mjesto sa 59 bodova, pet bodova manje od četvrte pozicije koja vodi u Ligu prvaka, a do kraja prvenstva još su dva kola.

Ekipa koju s klupe vodi Massimiliano Allegri imala je priliku pobjedom u Empoliju smanjiti zaostatak za Milanom na dva boda, a potom u nedjelju pred svojim navijačima u derbiju protiv „Rossonera“ tražiti pobjedu za povratak na poziciju koja osigurava Champions League.

Dizali naknade za transfere kako bi povećali kapital

Međutim, Juventus je na stadionu „Carlo Castellani“ doživio debakl. Izgubio je 1:4, upisavši prvi poraz u Empoliju nakon 24 godine.

„Bianconeri“ su proglašeni krivima za umjetno napuhavanje naknada za transfere kako bi povećali kapitalne dobitke. Šest bivših direktora i menadžera Juventusa – Pavel Nedved, Paolo Garimberti, Assia Grazioli Venier, Caitlin Mary Hughes, Daniela Marilungo, Francesco Roncaglio i Enrico Vellano – oslobođeni su optužbi. Međutim, ostale su kazne za Andreu Agnellija, Fabia Paraticija, Federica Cherubinija i Maurizia Arrivabenea.

„Nismo zadovoljni kaznom. Vidjet ćemo hoće li biti prostora za žalbu. Ove godine se borimo protiv svih i svega“, kazao je direktor Francesco Calvo.

„Nogometni klub Juventus prima na znanje odluku žalbenog suda FIGC-a i zadržava pravo pročitati razloge kako bi procijenio moguću žalbu. Ono što je utvrđeno presudom, započetoj prije više od godinu dana, izaziva veliku gorčinu u klubu i među milionima njegovih navijača“, objavio je klub na Twitteru.

Izvor: Agencije