Ancelotti: La Liga ima problema sa rasizmom

‘Kada je Vinicius dobio crveni karton, cijeli stadion je počeo skandirati ‘majmune, majmune’. Veoma sam tužan’, poručio je trener Carlo Ancelotti.

Vinicius nije problem, Vinicius je žrtva, rekao je Ancelotti (Reuters)

Španska La Liga ima problema s rasizmom, upozorio je trener Carlo Ancelotti nakon nemilih scena koje su obilježile derbi između Valencije i „kraljevskog kluba“ u kojem je domaća ekipa na stadionu Mestalla pobijedila Real Madrid rezultatom 1:0.

Bila je to utakmica visokih tenzija, a u samoj završnici susreta došlo je do naguravanja igrača pri čemu je Vinicius Junior udario Huga Dura nakon čega je dobio crveni karton, prenosi AFP.

Brazilski napadač se cijeli susret žalio na rasističke uvrede s tribina, a u jednom trenutku su ga televizijske kamere uhvatile kako govori svojoj klupi da više ne želi igrati.

„Ovo što se dogodilo u nedjelju, već nam se dogodilo, ali ne na ovaj način. To je neprihvatljivo. Španska liga ima problema s rasizmom. Vinicius nije problem, Vinicius je žrtva“, rekao je Ancelotti na konferenciji za novinare.

Courtois: Ne možemo to tolerirati

„Što mislite zašto je sudija prekinuo utakmicu? Zato što je javnost vikala Viniciusu da je ‘idiot’? Ne. Sudija je prekinuo utakmicu jer je otvorio protokol o rasizmu“, ustvrdio je italijanski trener.

„Kada je Vinicius dobio crveni, cijeli stadion je počeo skandirati ‘majmune, majmune’. Jako sam tužan“, poručio je Ancelotti.

U odbranu Viniciusa stali su i njegovi suigrači.

„Na svim stadionima u Španiji ljudi kontinuirano ne poštuju Viniciusa“, žalio se Dani Ceballos.

„Da je Vini rekao da napušta teren, otišao bih s njim. To je nešto što ne možemo tolerirati“, dodao je Thibaut Courtois.

Vinicius: Nije ovo bio prvi, ni drugi, ni treći put

Oglasio se i sam Vinicius, rekavši kako je “rasizam normalna pojava u La Ligi”, prenosi SportKlub.

„Nije ovo bio prvi, ni drugi, ni treći put. Rasizam je normalna pojava u La Ligi. Federacija to smatra normalnim, a rivali to ohrabuju. Ovo takmičenje je nekada pripadalo Ronaldinhu, Ronaldu, Cristianu i Messiju, a danas pripada rasistima“, rekao je Vinicius.

„Žao mi je zbog onih Španaca koji se ne slažu, ali danas je Španija u Brazilu poznata kao zemlja rasista. Ja sam jak i borit ću se do kraja protiv rasista, čak i ako to bude daleko odavde“, poručio je brazilski nogometaš.

Infantino stao uz Vinicisa

Reagirao je i Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA). Podržao je Vinicusa Juniora te osudio novi čin rasizma prema brazilskom reprezentativcu.

„Izražavam potpunu solidarnost s Viniciusom. U nogometu ni u društvu nema mjesta rasizmu, a FIFA čvrsto stoji uz sve igrače koji se nađu u takvoj situaciji“, poručio je Infantino.

„Volio bih da se u tim trenucima poštuje protokol FIFA-e. Prvo zaustavite utakmicu, potom nogometaši napuštaju travnjak, a glavni spiker na stadionu objavljuje da će utakmica biti prekinuta ukoliko se rasistički napadi nastave. Utakmica se tada nastavlja i ako se napadi ponove, sudija definitivno prekida susret, a tri boda se pripisuju suparničkoj ekipi“, dodao je Infantino.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada