Brittney Griner zaigrala pet mjeseci nakon povratka iz Rusije

Griner je uhapšena u februaru 2022. na moskovskom aerodromu s vapeom i tekućinom koja sadrži kanabis; deset mjeseci bila je zatočena u Rusiji.

Brittney Griner je konačno vraćena u SAD u decembru nakon razmjene za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta koji je bio zatvoren u Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)

Pet mjeseci nakon završetka svoje noćne more, Brittney Griner, koja je bila deset mjeseci zatočena u Rusiji, zaigrala je za Phoenix Mercury na otvaranju WNBA sezone u Los Angelesu gdje je pozdravljena ovacijama.

“Moraš se vratiti na posao i znati sve ostaviti po strani”, rekla je Griner, piše AFP, prenosi Hina.

Na utakmici u Crypto.com Areni bila je prisutna i američka potpredsjednica Kamala Harris koja nije propustila poželjeti dobrodošlicu za Griner, dvostruku olimpijsku pobjednicu s timom SAD-a u 2016. i 2021. godini.

Posljednji put kada je Griner igrala u sjevernoameričkoj ženskoj košarkaškoj ligi bilo je 17. oktobra 2021, u četvrtoj utakmici finala koju Phoenix Mercury izgubio od Chicago Skyja, prije 579 dana.

Njena posljednja utakmica je bila prije 474 dana u ruskom prvenstvu za ekipu Ekaterinburga.

Razmjena za ruskog trgovca oružjem

Griner je uhapšena u februaru 2022. na moskovskom aerodromu s vapeom i tekućinom koja sadrži kanabis, proizvod zabranjen u Rusiji. Tada je igrala za ekipu Ekaterinburga tokom američke međusezone.

U augustu je osuđena na devetogodišnju kaznu zatvorom, a onda nakon što joj je odbačena žalba prebačena je u novembru u zatvoreničku koloniju u centru Rusije.

Brittney Griner je konačno vraćena u SAD u decembru nakon razmjene za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta koji je bio zatvoren u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od povratka u domovinu, 32-godišnja Griner je trenirala i u ovoj utakmici koju je njena ekipa na kraju izgubila (71:94) od Los Angeles Sparksa, pokazala je kvalitet. Utakmicu je završila kao najbolji strijelac sa 18 poena, šest skokova i četiri kontre.

Izvor: Agencije