Zbog poplava otkazana utrka Formule 1 u Imoli

Italijanska agencija za civilnu zaštitu je izdala crveno upozorenje za vremenske uvjete za sjevernu regiju, a ministar prometa Matteo Salvini pozvao na odgađanje utrke u Imoli.

Utrka u Imoli šesta je etapa sezone, a slijede je Velika nagrada Monaka i Velika nagrada Španije naredna dva vikenda (Reuters)

Velika nagrada Emilije Romagne u Imoli neće se održati ovog vikenda zbog ekstremnih vremenskih prilika u sjevernoj italijanskoj regiji, potvrdili su organizatori te utrke Formule 1.

Osoblje Formule 1 je zamoljeno da napusti stazu u utorak zbog straha od poplava jer je nivo vode u rijeci Santerno koja teče uz stazu porastao, javlja Reuters.

Bolidi bi trebali stići na stazu tek u petak, ali dio osoblja je već stigao jer trebaju postaviti garaže.

Italijanska agencija za civilnu zaštitu je ranije izdala crveno upozorenje za vremenske uvjete za sjevernu regiju, a ministar prometa Matteo Salvini pozvao na odgađanje utrke u Imoli zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Najmanje tri osobe su poginule, a hiljade evakuirane iz svojih domova u razornim poplavama koje su pogodile regiju Emilia Romagna.

Priznanje radu hitnih službi

„Donesena je odluka o odgađanju jer nije moguće sigurno organizirati događaj za naše navijače, timove i naše osoblje i to je ispravna i odgovorna stvar s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze mjesta i gradovi u regiji“, objavili su organizatori.

„Ne bi bilo u redu vršiti dodatni pritisak na lokalne vlasti i hitne službe u ovom teškom trenutku. Također želimo odati priznanje radu hitnih službi koje čine sve što mogu kako bi pomogle onima kojima je potrebno“.

Utrka u Imoli šesta je etapa sezone, a slijede je Velika nagrada Monaka i Velika nagrada Španije naredna dva vikenda. Red Bull je do sada pobijedio u svakoj utrci, a dvostruki svjetski prvak Max Verstappen ima 14 bodova više od timskog kolege Sergija Pereza.

Izvor: Agencije