Sarajevo dobilo bulevar nazvan po Ivici Osimu

Skupština Kantona Sarajevo je prije mjesec, na inicijativu FK Željezničar, donijela odluku o promjeni naziva dijela Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima.

Inicijativu za preimenovanje dijela Zvorničke ulice je zvanično podnio FK Željezničar 17. maja 2022. godine, nedugo nakon što je Osim preminuo u austrijskom Grazu (Fena)

Ploča s nazivom „Bulevar Ivice Osima“ danas je svečano otkrivena kod stadiona kluba Željezničar na sarajevskoj Grbavici.

Ploču s imenom jednog od najvećih bosanskohercegovačkih nogometaša i nogometnih stručnjaka, kojeg su zbog umijeća baratanja loptom zvali i „Strauss s Grbavice“, otkrili su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević i novinar Muhamed Bikić, javlja Fena.

„Mnogo je truda i inicijativa bilo potrebno kako bismo danas otkrili ovu ploču. Ovo je najmanje što u ovom trenutku možemo da uradimo za Ivicu Osima i veoma smo sretni i ponosni zbog toga“, rekao je Tanović. Prema njegovim riječima, otkrivanje ploče simbolično je zakazano na Dan Općine Novo Sarajevo, kada se obilježava i Pofalićka bitka koja se smatra jednom od najvažnijih bitaka u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Važan događaj za FK Željezničar

Za predsjednika Željezničara otkrivanje ploče je važan događaj za klub koji se želi odužiti liku i djelu svoje najveće legende.

„Dobili smo konačno Bulevar Ivice Osima. Nema veće simbolike od ovoga. Željezničar će se dodatnim aktivnostima i projektima odužiti liku i djelu Ivice Osima. Nećemo stati na ovome“, izjavio je Kovačević.

Skupština Kantona Sarajevo je prije mjesec donijela odluku o promjeni naziva dijela Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima. Inicijativu je zvanično podnio FK Željezničar 17. maja 2022. godine, nedugo nakon što je Osim preminuo u austrijskom Grazu.

Izvor: Agencije