Čeferinu novi četverogodišnji mandat na čelu UEFA-e

Otkako je na čelu UEFA-e, najveći izazov s kojim se suočio bila je prijetnja pristupanja najvećih europskih klubova projektu Superlige, zatvorenog takmičenja za najbogatije.

Čeferin je u svom govoru, koji je prethodio njegovom reizboru, upozorio na prijetnju koju projekat Superlige još uvijek predstavlja za trenutni nogometni sistem u Europi (EPA)

Jednoglasnom odlukom zastupnika na redovnom godišnjem kongresu Europske nogometne asocijacije UEFA u Lisabonu, Slovenac Aleksander Čeferin dobio je novi četverogodišnji mandat za dužnost predsjednika ove organizacije, a koju vrši od 2016. kad je zamijenio suspendiranog Francuza Michela Platinija, prenosi Hina.

“Zahvaljujem vam od srca na vašoj jednoglasnoj podršci”, rekao je 55-godišnji advokat iz Slovenije u kratkom obraćanju nakon glasanja koje je bilo formalnog karaktera obzirom na to da nije imao protivkandidata.

“To mi puno znači. Velika je to čast, ali prije svega velika odgovornost prema vama i nogometu. Mogu vam obećati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ne razočaram ni vas ni nogomet”, dodao je Čeferin koji će dužnost predsjednika vršiti do godišnjeg kongresa 2027. godine.

Otkako je na čelu UEFA-e, najveći izazov s kojim se suočio bila je prijetnja pristupanja najvećih europskih klubova projektu Superlige, zatvorenog takmičenja za najbogatije. Iako je u nekoliko dana uspio spriječiti njeno pokretanje, Čeferin je u svom govoru, koji je prethodio njegovom reizboru, upozorio na prijetnju koju projekat Superlige još uvijek predstavlja za trenutni nogometni sistem u Europi.

Dva glavna projekta

Tri kluba, Real Madrid, Barcelona i Juventus pokrenuli su postupak pred Sudom Europske unije (CJEU) osuđujući navodnu zloupotrebu dominantnog položaja od strane UEFA-e. Odluka se očekuje u narednim sedmicama, no glavni advokat CJEU-a, čije zaključke suci često prate, sredinom decembra je dao svoje prvo mišljenje koje je bilo pozitivno za UEFA-u.

Čeferin sada praktično ima odriješene ruke za nastavak svoja dva glavna projekta u ovom trenutku: za reformu finansijskog “fair playa” s planiranim uvođenjem neke vrste gornje granice koju klubovi smiju trošiti na plaće, naknade za transfere igrača i provizije koje se plaćaju zastupnicima igrača te za reformu Lige prvaka koja će od sezone 2024./2025. biti povećana s 32 na 36 klubova, a prva faza takmičenja će biti organizirana u obliku mini-prvenstva.

Televizijska prava za ovo takmičenja već su dodijeljena za rekordnu svotu od 15 milijardi eura tokom prvog trogodišnjeg razdoblja (2024. – 2027.).

Izvor: Agencije