NFL: Lamar Jackson potpisao ugovor vrijedan 260 miliona dolara

Zvijezda NFL-a Baltimore Ravens dogovorili su produženje ugovora na pet godina; prosječna plata od 52 miliona dolara po sezoni Lamara Jacksona čini najplaćenijim igračem u ligi.

Lamar Jackson je postao igrač s najvećom platom u NFL-u (EPA)

Zvijezda NFL-a Lamar Jackson i Baltimore Ravens dogovorili su produženje ugovora na pet godina, objavio je tim neposredno prije NFL drafta.

Posao je vrijedan 260 miliona dolara, od čega je 185 miliona dolara zagarantiranog iznosa. prenosi Hina, pozivajući se na CBS Sports.

Ugovor u prosjeku iznosi 52 miliona dolara po sezoni, što Jacksona čini najplaćenijim igračem u NFL-u po prosječnoj godišnjoj plati.

Zagarantirani dio ugovora znatno je ispod ugovora od 230 miliona dolara beka Cleveland Brownsa Deshauna Watsona, koji je potpisao prošlog ljeta.

Jackson je izrazio uzbuđenje zbog produženja ugovora na službenom Twitter profilu tima.

“Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je puno toga što je rečeno, puno grickanja noktiju, puno češkanja po glavi”, rekao je Jackson.

“Ali, sljedećih pet godina, puno će se događati. Idemo, dušo. Idemo“, poručio je Jackson.

Prestigao beka Philadelphia Eaglesa

Prema izjavama čelnika tima, pregovori su trajali dvije godine.

Eric DeCosta, generalni menadžer Ravensa, nazvao je dogovor “dugim, dugim procesom“.

Ranije ove izvan sezone Ravensi su stavili Jacksona na “neekskluzivnu listu”, dajući mu mogućnost da potpiše ugovor s drugim timom kojem bi Ravensi tada mogli parirati.

To je dovelo do nagađanja da bi Baltimore mogao biti spreman rastati se od svog beka, MVP-ja lige 2019. godine.

Početkom ovog mjeseca Philadelphia Eagles postigli su petogodišnji ugovor vrijedan 255 miliona dolara s bekom Jalenom Hurtsom, što je prije Jacksonovog ugovora bila najveća prosječna godišnja plata u ligi.

Taj je posao imao zagarantiranih 180 miliona dolara.

Hurts je bio rekorder po zagarantiranom ugovoru manje od mjesec.

Izvor: Al Jazeera i agencije