Euroliga izrekla kazne za nerede na utakmici Real – Partizan

Minutu i 40 sekundi prije kraja druge četvrtfinalne utakmice doigravanja u Euroligi, u trenutku kada je Partizan protiv Reala imao nedostižnih 95:80, počela je opća tuča na parketu.

Preuzimam odgovornost za sve – za grubi prekršaj koji sam napravio i za ono što je uslijedilo. Izvinjavam se svima, poručio je Llull (EPA)

Euroliga je kaznila i Real Madrid i Partizan sa po 50.000 eura zbog nereda i tuče u kojima su učestovali igrači oba tima. Izrečene su kazne i glavnim vinovnicima.

Košarkaš Reala Guershon Yabusele suspendiran je na pet utakmica, Partizanov kapiten Kevin Punter na dvije, a po jednom utakmicom neigranja kažnjeni su Gabriel Deck (Real) i Matthias Lessort (Partizan).

Minutu i 40 sekundi prije kraja druge četvrtfinalne utakmice doigravanja u Euroligi, u trenutku kada je Partizan imao nedostižnih 95:80, krenule su divljačke scene na parketu madridske dvorane, javlja Hina.

Ni klubovi, ni igrači nemaju pravo žalbe, odlučila je Euroliga.

Llullovo izvinjenje

Prethodno je iskusni španski košarkaš Sergio Llull preuzeo je odgovornost za, kako je rekao „katastrofu“ koja se dogodila na parketu madridske dvorane, u dvoboju Reala i Partizana.

Sve je počelo posve nepotrebnim i žestokim udaranjem ruke o ruku Llulla prema igraču Partizana Kevinu Punteru. Košarkaš beogradske ekipe reagirao je na udarac, a to je samo označilo početak opće tučnjave na parketu u kojoj su učestvovali gotovo svi igrači obje ekipe.

„Takve se scene nikako ne bi smjele događati na košarkaškim parketima. Preuzimam odgovornost za sve – za grubi prekršaj koji sam napravio i za ono što je uslijedilo. Izvinjavam se svima“, poručio je Llull.

Punter: Nije počelo od mene

Oglasio se i Realov igrač Guerschon Yabusele, koji je hrvačkim zahvatom oborio Partizanovog igrača Dantea Exuma na pod te mu pritom nanio teške povrede.

Španski mediji pišu da je status francuskog košarkaša u Realu krajnje upitan poslije svega što se dogodilo, ali i da bi mu se lako moglo dogoditi da mu se ugovor raskine.

„Duboko se kajem zbog svog ponašanja na utakmici. Košarka je sportsko ponašanje i prijateljstvo. Moje iskreno izvinjenje Partizanu, klubu sa kojim smo uvijek bili u odličnim odnosima, Danteu Exumu i njegovoj porodici, mojim saigračima, mom klubu i svim navijačima“, napisao je Yabusele.

Iako je u kasnije naguravanju udario Musu, Punter poručuje: ‘Baš ništa nije počelo od mene’ (EPA)

Upitan kako objašnjava cjelokupni incident između njega i Llulla, Partizanov kapiten Kevin Punter je burno reagirao. „Molim vas zašutite. Baš ništa nije počelo od mene“. Međutim, kasnije se na Twitteru oglasio pomirljivijim tonom napisavši kako potpuno razumije da su emocije povišene.

„Nastavimo igrati košarku kao što smo igrali do sada u seriji i kao u prethodnim mečevima u kojima smo igrali jedni protiv drugih“, napisao je Punter.

U madridskom klubu su najavili rigorozne kazne za svoje igrače. Dnevnik Marca navodi kako će čelnici Reala, nakon što pričekaju kazne Eurolige i poštujući klupski kodeks, sami žestoko kazniti sve svoje igrače koji su učestvovali u užasnim scenama na sportskom borilištu.

Izvor: Agencije