Marginalizirani nogometni klubovi udružili se u savez protiv bogatih

Unija evropskih klubova namjerava ‘dati glas’ za gotovo 1.400 klubova koji nisu zastupljeni u trenutnom upravljanju kontinentalnim nogometom.

Šesterostruki pobjednik Evropske lige Sevilla, engleski Crystal Palace, ali i zagrebačka Lokomotiva su članovi nove unije (Reuters)

Evropski nogometni klubovi koji se osjećaju marginaliziranima od bogatih klubova Lige prvaka, Evropskog nogometnog saveza (UEFA) i Udruženja evropskih klubova (ECA) osnovali su Uniju evropskih klubova (UEC).

Pokrenut u Briselu, gdje će imati svoje sjedište, UEC namjerava „dati glas“ za gotovo 1.400 klubova koji nisu zastupljeni u trenutnom upravljanju kontinentalnim nogometom, jer ne igraju u jednom od tri evropska takmičenja, objasnio je jedan njegovih predstavnika, stručnjak za sportski marketing William Martucci.

Nova struktura s nejasnim konturama, koja nema ni upravljački tim ni statute, tokom svoje prezentacije obznanila je registraciju 40-ak klubova iz 25 zemalja, javlja AFP.

Nije zamjena za Udruženje evropskih klubova

UEC, daleko od pokretanja pobune usporedive s prekinutim pokušajem 12 elitnih klubova u Superligi u proljeće 2021. godine, predstavlja se kao „društveni partner“ organizacija igrača i navijača i nadopuna Udruženju evropskih klubova (ECA).

„Nije riječ o zamjeni ECA-e, već o pružanju protuteže utjecaju koji veliki klubovi preko ECA-e imaju na upravljanje i financije evropskog nogometa. Nova grupa ima za cilj dobiti mjesta u UEFA-inim tijelima odlučivanja“, uvjerava specijalistica sportskog prava Katarina Pijetlović u izjavi za Hinu.

Ni UEFA ni ECA, dvije strukture zajedno vode unosna evropska klupska takmičenja, nisu željeli komentirati dolazak ovog novog igrača u nogomet. ECA, pokrenuta 2008. godine, trenutno ima više od 300 klubova-članova. Ima i ugovor s FIFA-om, koji pokriva i međunarodni kalendar i kompenzacije za klubove koji puštaju svoje internacionalce za utakmice reprezentacija.

Izvor: Agencije