U polufinalima evropskih nogometnih kupova pet italijanskih klubova

Ukupno pet italijanskih klubova iz Serie A izborilo je plasman u polufinala Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske lige.

Inter i Milan su izborili polufinale Lige prvaka (EPA)

Italijanski klubovi nastavljaju sa sjajnim rezultatima ove sezone u evropskim kupovima. Ukupno pet klubova iz Serie A izborilo je plasman u polufinala Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske lige.

Od 12 polufinalista, pet ih je iz Italije, prenosi Hina.

Inter i Milan su izborili polufinale Lige prvaka, Roma i Juventus su ušli u polufinale Evropske lige, a Fiorentina se probila među četiri najbolja kluba u Konferencijskoj ligi.

Ove sezone Italija je imala još dva predstavnika u Evropi. Napoli je ispao u četvrtfinalu Lige prvaka od Milana, dok je Lazio svoj evropski put završio u osmini finala Konferencijske lige, izgubivši od nizozemskog AZ Alkmaara.

Posljednji italijanski klub koji je osvojio neki od evropskih kupova bila je Roma koja je lani osvojila prvo izdanje Konferencijske lige. Prije toga Inter je 2010. bio pobjednik Lige prvaka.

Italijane slijede Englezi i Španci

Posljednji put osvajači Lige prvaka i Evropske lige bili su iz iste zemlje 2019. kada je najprestižnije evropsko takmičenje, Ligu prvaka osvojio Liverpool, a Evropsku ligu Chelsea.

Italijani će sigurno imati i predstavnika u finalu Lige prvaka jer Milan i Inter igraju međusobno. Juventus će u polufinalu Evropske lige igrati protiv Seville, dok Romu očekuje Bayer Leverkusen. Fiorentina će finale Konferencijske lige tražiti preko Basela.

Nakon Italije najviše predstavnika u polufinalima imaju Englezi i Španci, po dva kluba. Manchester City i West Ham brane boje “otočana”, dok su od Španaca u poluzavršnici Real Madrid i Sevilla.

Po jednu ekipu imaju Švicarska (Basel), Nizozemska (AZ Alkmaar) i Njemačka (Bayer Leverkusen).

Izvor: Agencije