F1: Verstappenu haotična VN Australije

Verstappenu je ovo bila 37. pobjeda u karijeri, a time je samo četiri pobjede udaljen od legendarnog Brazilca Ayrtona Senne na petom mjestu vječne liste.

Iza svjetskog prvaka na postolju su Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) i Španac Fernando Alonso (Aston Martin), dok je utrka završila nakon tri ponovljena starta i u opštem haosu u posljednjim krugovima (Reuters)

Nizozemac Max Verstappen, vozač Red Bulla, pobijedio je na Velikoj nagradi Australije u Formuli 1, voženoj na stazi Albert Park u Melbourneu.

Iza svjetskog prvaka na postolju su Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) i Španac Fernando Alonso (Aston Martin), dok je utrka završila nakon tri ponovljena starta i u opštem haosu u posljednjim krugovima, piše Hina.

Verstappenu je to bila 37. pobjeda u karijeri, a time je samo četiri pobjede udaljen od legendarnog Brazilca Ayrtona Senne na petom mjestu vječne liste. Uz to, ovaj 25-godišnjak već ima 80 plasmana među prva tri.

Vodstvo utrke u Melbourneu imalo je puno posla i odlučilo je dva puta označiti crvenu zastavu i tri puta ponoviti start. Samo dva kruga do kraja utrke dogodile su se brojne nesreće, što je rezultiralo poništenjem starta i poretka nakon 56 krugova između vozača koji su izbjegli sve nesreće.

Sljedeća utrka 30. aprila

Nakon haosa u Melbourneu Verstappen sada ima ukupno 69 bodova, a nakon poništenog trećeg starta drugo mjesto u ukupnom zbiru zadržao je Sergio Perez (Red Bull) koji nakon najbržeg kruga i petog mjesta u utrci sada ima 54 boda. .

Nakon trećeg mjesta i 101. postolja u karijeri, Meksikancu se približio Alonso koji je skupio 42 boda. Na posljednjem restartu bio je treći, ali ga je tada sa staze izbacio Španac Carlos Sainz (Ferrari), koji je na kraju bio kažnjen. Ipak, 41-godišnji veteran zadržao je mjesto na postolju. Na njima je 192. put u karijeri stao i Hamilton, koji ima 38 bodova na četvrtom mjestu prvenstva.

Sljedeća utrka vozi se 30. aprila u Azerbajdžanu. Tamo će se prvi put ove sezone održati subotnja sprinterska provjera, prva od šest ovogodišnjih.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada