Ruski i bjeloruski triatlonci vraćaju se na svjetska takmičenja

Izvršni odbor Svjetskog triatlona dao je načelnu podršku preporuci MOK-a da se ruski i bjeloruski sportisti vrate na takmičenja, objavila je triatlonska federacija.

Sankcije su uvedene početkom marta 2022. godine u skladu s preporukom MOK-a i načelima Olimpijske povelje (Reuters)
Sankcije su uvedene početkom marta 2022. godine u skladu s preporukom MOK-a i načelima Olimpijske povelje (Reuters)

Međunarodna triatlonska federacija (World Triathlon) odobrila je povratak ruskih i bjeloruskih sportista na takmičenja nakon što su im zabranjeni nastupi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„Izvršni odbor Svjetskog triatlona dao je svoju načelnu podršku preporuci Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se ruski i bjeloruski sportisti vrate na takmičenja“, objavila je triatlonska federacija.

Pod sankcijama od početka invazije

Sankcije su uvedene početkom marta 2022. godine u skladu s preporukom MOK-a i načelima Olimpijske povelje kako bi se garantirala sigurnost svih sportista koji učestvuju u Svjetskom triatlonu, javlja Hina.

„Svjetski triatlon podržava razvoj puta za nezavisne neutralne pojedinačne sportiste i službene osobe s ruskim i bjeloruskim pasošima za učešće u našim sportovima. Izvršni odbor ponovno potvrđuje svoju solidarnost s Ukrajinom u svjetlu tekućeg rata s Rusijom, ali je nezavisnost bilo kojeg sportiste ili dužnosnika apsolutni uvjet za njihov povratak na svjetski triatlon“, navodi se.

Izvor: Agencije