Jordanove patike prodane za rekordnih 2,2 miliona dolara

Prošle godine, jedan od Jordanovih dresova prodan je za 10,1 miliona dolara, što je najviše plaćeno na aukciji za bilo koji kolekcionarski predmet nošen na utakmicama.

Rekordni rezultat dokazuje da potražnja za sportskim memorabilijama Michaela Jordana i dalje nadmašuje sva očekivanja, objavio je Sotheby's (EPA - Ilustracija)

Patike koje je nosila NBA superzvijezda Michael Jordan prodane su za 2,2 miliona dolara, čime je postavljena rekordna cijena na aukciji za sportsku obuću koja je nošena na utakmicama, objavio je Sotheby's.

Košarkaški velikan nosio je „Bred“ Air Jordan 13s tokom finala NBA 1998. na putu do svog šestog i posljednjeg naslova NBA prvaka, podsjeća AFP.

Internet prodaja učvršćuje Jordanovu poziciju najvrjednijeg sportiste na aukcijama sportske obuće. Time je srušio vlastiti rekord od 1,5 milion dolara za patike, postavljen u septembru 2021.

Prošle godine, jedan od njegovih dresova prodan je za 10,1 miliona dolara, što je najviše plaćeno na aukciji za bilo koji kolekcionarski predmet nošen na utakmicama.

Potpisao patike kad ih je darovao

„[Ovaj] rekordni rezultat dodatno dokazuje da potražnja za sportskim memorabilijama Michaela Jordana i dalje nadmašuje sva očekivanja“, rekao je Brahm Wachter, predstavnik Sotheby'sa.

Jordan je nosio te patke u drugom poluvremenu pobjede Chicago Bullsa nad Utah Jazzom (93:88) na utakmici igranoj 5. juna 1998. godine.

Ostvarena cijena, koja uključuje naknade i provizije, bila je malo iznad Sotheby'sove pretprodajne procjene od najmanje dva miliona dolara, ali znatno ispod predviđene gornje granice raspona od četiri miliona dolara.

Aukcijska kuća objavila je da je Jordan potpisao patike kad ih je darovao, ali nije identificirala prodavca, niti su njemu one darovane. Nije ni objavljeno ko je kupac, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije