UEFA će vratiti novac navijačima Liverpoola zbog haosa na finalu Lige prvaka

Iako je UEFA prvobitno okrivila navijače Liverpoola za haos, kasnije su uputili izvinjenje engleskom klubu i onima koji ga prate nakon objavljivanja nezavisnog pregleda.

Navijači Liverpoola imali su 19.618 ulaznica za finale Lige prvaka prošle godine (EPA)

UEFA će vratiti novac navijačima Liverpoola koji su prisustvovali prošlogodišnjem finalu Lige prvaka u Parizu, objavila je ta nogometna organizacija nakon što je u nezavisnom izvještaju navedeno da je ona odgovorna za haos izvan stadiona.

Finale, odigrano 28. maja, kasnilo je 36 minuta jer veliki broj navijača Liverpoola nije mogao ući na Stade de France na utakmicu koju je klub za koji navijaju igrao protiv Reala iz Madrida, podsjeća Reuters.

Francuska policija snimljena je kako koristi suzavac da rastjera navijače, uključujući žene i djecu. Iako je UEFA prvobitno okrivila navijače Liverpoola za haos, upravno tijelo se kasnije izvinilo nakon objavljivanja nezavisnog pregleda.

Prepoznali negativna iskustva navijača

„Uzeli smo u obzir veliki broj stavova izraženih i javno i privatno i vjerujemo da smo osmislili shemu koja je sveobuhvatna i poštena“, rekao je Theodore Theodoridis, glavni tajnik UEFA-e. „Prepoznajemo negativna iskustva tih navijača. Vratit ćemo novac navijačima koji su kupili ulaznice i koji su bili najviše pogođeni poteškoćama u pristupu stadionu“

UEFA je potvrdila da će novac biti vraćen svim navijačima s ulaznicama za vrata A, B, C, X, Y i Z gdje su „prijavljeni najteži incidenti“. Navijači Liverpoola imali su 19.618 ulaznica za finale. Ulaznice za finale koštale su između 62 i 610 funti (između 70 i 686 eura).

„Osim toga, svi navijači koji prema podacima kontrole pristupa nisu ušli na stadion prije 21 sat (prvobitno planirano vrijeme početka utakmice) ili koji uopće nisu mogli ući na stadion, imat će pravo na povrat novca“, dodala je UEFA.

Izvor: Agencije