Sud odbio oslobađanje uz kauciju Oscara Pistoriusa

Nekadašnja paraolimpijska zvijezda stekao je pravo na uvjetni otpust nakon što je odslužio polovinu kazne za ubistvo djevojke Steenkamp.

Sportista, poznat kao "trkač po oštrici" zbog svojih protetskih nogu od karbonskih vlakana, prošao je put od javnog heroja do osuđenog ubice (Reuters)

Bivšoj južnoafričkoj paraolimpijskoj zvijezdi Oscaru Pistoriusu, uhapšenom u 2016. zbog ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp, odbijeno je puštanje na slobodu uz kauciju, saopćile su u petak zatvorske vlasti Južne Afrike i advokatica porodice žrtve, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Pistorius je stekao pravo na uvjetni otpust nakon što je odslužio polovinu kazne. Porodica Steenkamp se usprotivila njegovoj ponudi, rekla je za Reuters njihova advokatica Tania Koen.

“Mogu da potvrdim da je uvjetni otpust odbijen, sudsko vijeće sastat će se za godinu dana da ga ponovo razmotri, a još ne znamo razloge (za odbijanje). Upravo sam dobila poziv od odbora za uvjetni otpust. Veliki je osjećaj olakšanja za juni”, kazala je Koen.

Heroj i ubica

Odjeljenje za krivično-pravne službe u saopćenju je navelo da je “navedeni razlog da zatvorenik nije odslužio minimalni pritvor”.

Nekada miljenik paraolimpijskog pokreta zbog zalaganja za veće priznanje i prihvatanje sportista s invaliditetom, Pistorius je ubio Steenkamp, manekenku i studenticu prava, u svom kupatilu na Dan zaljubljenih 2013. godine.

Sportista, poznat kao “trkač po oštrici” zbog svojih protetskih nogu od karbonskih vlakana, prošao je put od javnog heroja do osuđenog ubice, u suđenju koje je izazvalo interes širom svijeta, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije