Timi Zajc svjetski prvak u skijaškim skokovima

Srebro je osvojio Japanac Ryoyu Kobayashi sa 276,8 bodova, dok je bronzani bio reprezentativac Poljske Dawid Kubacki koji je sakupio 276,2 boda.

Zajc je nakon prve serije zauzimao drugo mjesto (Reuters)

Reprezentativac Slovenije Timi Zajc novi je svjetski prvak u skijaškim skokovima, a tu titulu je osvojio na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju na velikoj skakaonici na Planici (Slovenija).

Ovo je druga medalja za selekciju domaćina na ovogodišnjem takmičenju nakon što je prošlog vikenda mješoviti tim skijaških skakača i skakačica (u kojem je učestvovao i Zajc) osvojio bronzano odličje.

Zajc je slavio sa osvojenih 287,5 bodova i došao do četvrtog zlata na nordijskim svjetskim prvenstvima u historiji za Sloveniju.

Srebro je osvojio Japanac Ryoyu Kobayashi sa 276,8 bodova, dok je bronzani bio reprezentativac Poljske Dawid Kubacki koji je sakupio 276,2 boda.

Jak vjetar zasmetao Japancu

Zajc je nakon prve serije zauzimao drugo mjesto i zabilježio odličan skok od 137 metara u drugoj seriji.

Tada je preuzeo vodstvo i čekao drugi skok vodećeg nakon prve serije, Kobayashija koji je imao 0,7 bodova prednosti nad 22-godišnjim Slovencem. Japanski takmičar se suočio sa nešto jačim vjetrom i doskočio je na 129,5 metara što mu je bilo dovoljno za drugo mjesto.

U subotu je na rasporedu posljednje takmičenje skakača na Planici. Od 16:30 takmičit će se skakači u ekipnoj konkurenciji i to na velikoj skakaonici.

Izvor: Agencije