Oštre reakcije zapadnog sportskog svijeta na preporuku MOK-a

MOK je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista u međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna takmičenja su i dalje zatvorena (EPA)

Razočarenje, šamar i dan sramote, samo su neke od oštrih reakcija zapadnog sportskog svijeta nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se ruski i bjeloruski sportisti vrate u međunarodna takmičenja.

MOK je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista u međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu. Za Ruse i Bjeloruse ekipna takmičenja su i dalje zatvorena. MOK je također ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika takmičenja.

Njemačka ministrica sporta Nancy Faeser opisala je preporuku kao „šamar ukrajinskim sportistima“, poručivši da „međunarodni sport mora jasno osuditi brutalni rat agresije koji vodi Rusija“.

Iz Njemačkog olimpijskog komiteta su poručili kako se „mora se spriječiti režime u Rusiji i Bjelorusiji da iskoriste sudjelovanje svojih sportista u međunarodnim takmičenjima u ratne propagandne svrhe. Sljedećih nekoliko mjeseci pokazat će je li to moguće“.

Snažne poruke iz Poljske i Češke

Emocije su također bile vrlo jake u Poljskoj, zemlji koja graniči s Bjelorusijom i koja se čvrsto protivila povratku ruskih sportista.

„Što se pozitivno dogodilo na strani Rusije da njeni sportisti sudjeluju na takmičenjima. Od Buče, Irpina, Gostomela… Od svakodnevnih bombardiranja civilnih lokacija. To je dan sramote za MOK“, napisao je Piotr Wawrzyk, zamjenik ministra vanjskih poslova na Twitteru.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky rekao je da je „razočaran“ preporukom MOK-a.

„Ne smijemo zatvarati oči pred stvarnošću. Ruski sport je pod kontrolom Kremlja. Ruski režim ne zna što je fair play i njegovim sportistima nije mjesto na Olimpijskim igrama”, napisao je Lipavsky.

Ne postoji niti jedan razlog za povratak

Službeni Kijev je pozdravio odluku MOK-a koji Rusiji i Bjelorusiji nije dao zeleno svjetlo za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu, već je tu odluku odgodio na neodređeno vrijeme.

„Odluka o dozvoli je odgođena. Sada ćemo dati sve od sebe da nitko od Z-patriota neće imati pristup sportskim takmičenjima“, napisao je ukrajinski ministar sporta Vadim Gutcajt na društvenim mrežama.

Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje prije preporuke MOK-a su u zajedničkoj objavi istakle kako „ne postoji niti jedan razlog za odstupanje od režima isključenja za ruske i bjeloruske sportiste koji je MOK uspostavio prije više od godinu dana“, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija smatraju da „nacionalnost sportista ne određuje njihovu ulogu, već činjenica da ih sponzoriraju/podržavaju njihove vlade ili kompanije koje podržavaju ruski režim, koji nastavlja svoj agresorski rat protiv Ukrajine“.

Izvor: Agencije