MOK za povratak Rusa i Bjelorusa na sportska takmičenja

Preporuke se ne odnose na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOK donijeti odluku u ‘odgovarajuće vrijeme’.

Bach: Učešće sportaša s ruskim i bjeloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcionira (Reuters)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK, IOC) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu, prenosi agencija Hina.

Preporuke Izvršnog odbora MOK-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna takmičenja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOK donijeti odluku u “odgovarajuće vrijeme”.

Na svojoj stranici je Komitet objavio kako se sportaši s “ruskim ili bjeloruskim pasošem mogu takmičiti samo kao pojedinačni neutralni sportaši”. Dodaje se i kako svaki takav pojedinačni neutralni sportaš, kao i svi ostali takmičari koji učestvuju, mora ispuniti sve antidoping zahtjeve koji se na njih odnose.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna takmičenja su i dalje zatvorena. Također, iz MOK-a ponavljaju kako su protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika takmičenja.

Bez incidenata

Navodi se i kako se sportaši koji aktivno podržavaju rat ne mogu se takmičiti, a MOK je preporučio i zabranu nastupa sportašima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.

“Učešće sportaša s ruskim i bjeloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcionira. Vidimo to gotovo svaki dan u nizu sportova, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim stonoteniskim takmičenjima. Vidimo to u hokeju na ledu, rukometu, vidimo to u nogometu i drugim ligama u SAD-u, ali i u Europi, a vidimo to i na drugim kontinentima. Niti u jednom od tih takmičenja nije bilo sigurnosnih incidenata,” istakao je predsjednik MOK-a Thomas Bach u svom obraćanju na početku sastanka Izvršnog odbora MOK-a u njegovom sjedištu u Lausanni.

Ove preporuke, međutim, ne uključuju Olimpijske igre u Parizu 2024. i potencijalno sudjelovanje Rusije i Bjelorusije, rekao je Bach.

“MOK će donijeti ovu odluku u odgovarajuće vrijeme po vlastitom nahođenju, bez da ga obavezuju rezultati prethodnih olimpijskih kvalifikacija,” rekao je Bach, ali nije pojasnio kada će Komitet donijeti tu odluku.

Izvor: Agencije