Kvalifikacije za EURO 2024: Hrvati slavili u Turskoj, Kosovu bod protiv Andore

Oba gola postigao je Kovačić, a oba puta asistent je bio Pašalić. Kosovo ispustilo bodove protiv jedne od najslabijih selekcija svijeta.

Slavlje Kovačića i saigrača nakon njegovog prvog gola u Bursi (Reuters)

Nogometna reprezentacija Hrvatske upisala je večeras prvu pobjedu u kvalifikacijama za plasman na Europsko prvenstvo koje će 2024. godine organizirati Njemačka. Sa druge strane, Kosovo je podijelilo bodove što mu je drugi remi u dvije odigrane utakmice dosadašnjeg toka kvalifikacija.

„Vatreni“ su večeras gostovali u Turskoj koju su savladali sa 2:0, a oba gola postigao je igrač sredine terena engleskog Chelseaja Mateo Kovačić i to u prvom poluvremenu. Interesantno je da mu je oba puta asistent bio Mario Pašalić, inače igrač italijanske Atalante iz Bergama.

Kovačić je prvi put savladao domaćeg golmana Merta Gunoka u 20. minuti, da bi to ponovo uradio u četvrtoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena.

Hrvatska naredni meč kvalifikacija za EURO 2024. igra 8. septembra kada joj u goste dolazi Latvija.

Remi u Prištini

Reprezentacija Kosova je ugostila Andoru u Prištini i ispustila vrijedne bodove protiv jedne od najslabijih selekcija svijeta odigravši „samo“ 1:1.

U prvom kolu je Kosovo upisalo identičan rezultat na gostovanju kod Izraela, a večeras je povelo u 59. minuti kada je strijelac bio Egon Zhegrova (Lille, Francuska).

No, domaćin se kratko radovao jer je Andora do poravnanja i, kako se kasnije ispostavilo, boda došla preko Alberta Rosasa u 61. minuti.

U narednom kolu (16. juni) Kosovo je domaćin Rumuniji.

Današnje utakmice

Grupa A: Gruzija – Norveška 1:1, Škotska – Španija 2:0

Poredak: Škotska 6 bodova, Španija 3, Norveška 1, Gruzija 1, Kipar 0.

Grupa D: Turska – Hrvatska 0:2, Vels – Latvija 1:0

Poredak: Vels 4, Hrvatska 4, Turska 3, Armenija 0, Latvija 0.

Grupa I: Švicarska – Izrael, Kosovo – Andora 1:1, Rumunija – Bjelorusija 2:1

Poredak: Švicarska 6, Rumunija 6, Kosovo 2, Andora 1, Izrael 1, Bjelorusija 0.

Izvor: Al Jazeera i agencije