Chelsea zbog Abramoviča izgubio 138 miliona eura

Roman Abramovič je stavio klub na prodaju nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, a sankcije Britanske vlade protiv njega su zakomplicirale proces prodaje.

Investicijska grupa predvođena američkim biznismenom Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom kupila je Chelsea prošlog maja (EPA)

Engleski prvoligaš Chelsea je imao ukupni neto gubitak od 121,3 miliona funti (138 miliona eura) u sezoni 2021/22. zbog „vanrednih troškova i gubitka prihoda“ nakon što su prijašnjem vlasniku Rusu Romanu Abramoviču nametnute sankcije, objavio je londonski klub.

Abramovič je stavio klub na prodaju početkom marta prošle godine nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, a sankcije Britanske vlade protiv njega su zakomplicirale proces prodaje, podsjeća Reuters.

Chelseaju nije bilo dopušteno prodavati ulaznice, što je rezultiralo gubitkom prihoda, dok je njihova operativna potrošnja, također, bila smanjena zbog vladinih ograničenja do završetka prodaje krajem maja.

„Tokom tog perioda klub je bio ograničen u nizu područja, uključujući i prodaju ulaznica na dan utakmice i sezonskih ulaznica, prodaje robe, prihvatanja rezervacija događaja, kao i potpisivanja ugovora s igračima i komercijalnim sponzorskim partnerima što je rezultiralo vanrednim troškovima i gubitkom prihoda“, navodi Chelsea.

„Nadalje, očekuje se da će neka od ovih ograničenja imati utjecaj na financijske rezultate u narednim godinama zbog dugoročnog utjecaja ograničenja na sklapanje novih ugovornih aranžmana.“

Potrošili više od 600 miliona eura na transfere igrača

No, prošle godine se promet kluba povećao na 481,3 miliona funti sa 434,9 miliona funti, uglavnom zbog povećanja prihoda od utakmica i komercijalnih prihoda jer su se navijači vratili na stadione nakon pandemije.

Komercijalni prihod kluba je, također, porastao na 177,1 milion funti, zahvaljujući neto povećanju prihoda od sponzorstva od novih ugovora i obnavljanja postojećih partnerstava.

Sve navedeno pridonijelo je bilježenju gubitka grupe prije umanjenja vrijednosti igrača i jednokratnih troškova od 26,6 miliona funti za financijsku godinu koja je završila 30. juna 2022. godine te spomenutog ukupnog neto gubitka od 121,3 miliona funti.

„Uprkos gubitku u godini i operativnim izazovima zbog sankcija, klub se nastavlja pridržavati financijskih propisa UEFA-e i Premier lige“, ističe engleski klub.

Investicijska grupa predvođena američkim biznismenom Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom kupila je Chelsea i u dva navrata su uložili više od 600 miliona eura u transfere igrača.

Klub je trenutno deseti na tabeli engleskog elitnog takmičenja, ali se plasirao u četvrtfinale Lige prvaka gdje ga sljedeći mjesec čeka aktuelni prvak Real Madrid.

Izvor: Agencije