Transrodnim osobama zabranjeno učešće u ženskim atletskim takmičenjima

Međunarodna atletska federacija je transrodnim osobama zabranila takmičenje u ženskim disciplinama ako su prošle kroz muški pubertet.

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe rekao je kako je odluka o isključenju transrodnih žena zasnovana 'na sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti ženska kategorija' (Reuters)

Transrodnim osobama zabranjeno je sudjelovanje u ženskim atletskim natjecanjima od 31. marta, objavila je Međunarodna atletska federacija (World Athletic).

World Athletic (WA) je transrodnim osobama zabranio natjecanje u ženskim disciplinama ako su prošle kroz muški pubertet, saopćilo je u četvrtak Svjetsko atletsko vijeće, prenosi Hina.

Vijeće je također, glasalo za pooštravanje ograničenja za sportiste s razlikama u spolnom razvoju (DSD), smanjujući maksimalnu količinu testosterona na 2,5 nanomola po litri s pet.

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe rekao je na konferenciji za novinare kako je odluka o isključenju transrodnih žena utemeljena “na sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti ženska kategorija”.

“Odbor Svjetske atletike odlučio je isključiti transrodne sportiste i sportistkinje koji su doživjeli muški pubertet iz međunarodnih ženskih natjecanja”, poručio je Coe.

“Ne kažemo zauvijek ne. Međutim, većina konsultiranih atletskih stručnjaka vjerovala je da se transrodne sportistkinje ne bi trebale natjecati u ženskoj kategoriji”, objasnio je.

Coe je najavio kako će WA formirati radnu grupa za proučavanje pitanja uključivanja transrodnih osoba kojom će predsjedati transrodni sportista.

Dosadašnja pravila vezana za DSD sportiste zahtijevala su od transrodnih i interseksualnih sportista koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje da održavaju nivo testosterona ispod praga od pet nanomola po litri tokom 12 mjeseci. Sada je granica s pet spuštena na 2.5 nanomola po litri.

Ukidanje suspenzije

Svjetsko atletsko vijeće je donijelo i odluku kojom je Ruskom atletskom savezu (RusAF) ukinuta višegodišnja suspenzija zbog dopinga. Suspenzija je ukinuta nakon više od sedam godina zbog sistematskog dopinga u ruskoj atletici. Međutim, ruski i bjeloruski sportisti i dužnosnici su i dalje isključeni iz svih natjecanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski i bjeloruski atletičari već su propustili Svjetsko prvenstvo u Orgeonu prošle godine i Svjetsko dvoransko prvenstvo ove godine u Beogradu zbog napada na Ukrajinu.

RusAF će se morati pridržavati niza od 35 “Posebnih uvjeta” koji imaju za cilj osigurati da ruske antidopinške reforme ostanu na snazi ​​i nastave učinkovito djelovati.

“Želio bih izraziti svoju duboku zahvalnost Runeu Andersenu i članovima radne grupe što su ostali na kursu i pomogli nam da riješimo veliki problem integriteta u našem sportu. Bio je to ogroman pothvat tokom sedam godina, ali njihova predanost i marljivost ulili su Vijeću povjerenje da je Ruska Federacija reformirala svoju strukturu i kulturu i da je sada na pravom putu u pogledu rješavanja problema dopinga,” kazao je Cole za stranicu atletske federacije.

Cole je komentirao i suspenziju ruskih i bjeloruskih atletičara.

“Čini se da su sankcije bez presedana koje su Rusiji i Bjelorusiji nametnule zemlje i industrije diljem svijeta jedini miroljubiv način da se poremeti i onemogući sadašnja Rusija namjere i vratiti mir. Smrt i razaranje koje smo vidjeli u Ukrajini tokom prošle godine, uključujući smrt 185 sportaša, samo su učvrstili moju odlučnost po ovom pitanju. Integritet naših velikih međunarodnih natjecanja već je znatno narušen djelovanjem ruske i bjeloruske vlade, kroz teškoće nanesene ukrajinskim sportašima i uništavanje ukrajinskih sportskih sistema. Ruski i bjeloruski sportisti, od kojih mnogi imaju vojne veze, ne bi trebali imati koristi od ovih radnji”, kazao je.

Izvor: Agencije