UEFA upozorila da će kazniti isticanje zastave ‘velike Mađarske’

Dio navijača koristi zastavu na kojoj su iscrtane drevne granice Mađarske prema kojima ona obuhvaća i područja koja danas pripadaju Srbiji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji.

Odlukom UEFA-e je zabranjeno unositi bilo što s prikazom 'velike Mađarske', jer bi se to moglo smatrati provokativnim (Reuters - Ilustracija)

UEFA je odgovorila na tvrdnju Mađarskog nogometnog saveza da mu je dala dopuštenje da mađarski navijači na utakmicama koriste zastavu „velike Mađarske“, uz napomenu kako je Budimpešti zapravo zaprijetila sankcijama.

Riječ je o zastavi, kako prenosi Hina, na kojoj su iscrtane drevne državne granice Mađarske prema kojima ona obuhvaća i područja koja danas pripadaju Srbiji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji.

„Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je UEFA dopustila korištenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama. Kako bismo izbjegli bilo kakve nedoumice, želimo pojasniti da UEFA to nikada nije dopustila“, navela je UEFA.

„Korištenje takvih transparenata i zastava može dovesti do disciplinskih mjera. Stoga toplo preporučujemo da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste spriječili pojavljivanje ovih zastava/bannera na utakmicama. U protivnom prekršajem će se pozabaviti nadležna disciplinska komisija“, poručila je UEFA mađarskom savezu.

UEFA zastavu smatra provokacijom

Mađarski Nemzeti sport je ranije prenio da su UEFA i  FARE (Football Against Racism in Europe) odobrili zahtjev Mađarskog nogometnog saveza (MLSZ) da se „historijski mađarski simbol“, odnosno zastave s prikazom „velike Mađarske“, ne tretiraju kao politički motivirani simbol kako bi se mogao pojavljivati ​​na utakmicama mađarske reprezentacije.

No, UEFA je početkom godine proglasila takav prikaz, koji se smatra simbolom nacionalnog jedinstva Mađarske, političkom porukom i poručila da joj nema mjesta na nogometnim događanjima, uključujući utakmice mađarske reprezentacije. Odlukom UEFA-e je zabranjeno unositi bilo što s prikazom „velike Mađarske“, poput transparenata, na utakmice koje organizira UEFA jer bi se to moglo smatrati provokativnim.

Mađarska je u kvalifikacijama za EURO 2024 u grupi G sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada