Lazio sa stadiona doživotno izbacio trojicu navijača

Rimska policija je utvrdila identitet jednog Nijemca i dvojice Rumuna osumnjičenih da su uzvikivali nacističke i antisemitske poruke.

Jedan od navijača, koji je identificiran zahvaljujući nadzornim kamerama, nosio je dres s natpisom 'Hitlerson' (Twitter)

Nogometni klub Lazio objavio je da će tri njihova navijača dobiti doživotnu zabranu pristupa stadionu zbog diskriminacije i antisemitizma tokom nedavnog rimskog derbija.

Prvi, koji je identificiran zahvaljujući nadzornim kamerama, nosio je dres s natpisom „Hitlerson“ i brojem 88, što se u neonacističkom pokretu koristi u značenju „Heil Hitler“ [po osmom slovu abecede].

Klub već pod istragom

Rimska policija navela je da se radi o Nijemcu, koji je i napravio incident na gradskom derbiju 2009. godine. Ostala dvojica optužena su za korištenje fašističkog pozdrava, a policija je objavila da se radi o rumunskim državljanima, javlja AFP.

Disciplinska komisija Serie A odlučit će o drugim sankcijama vezanim uz navodne antisemitske povike koji su se čuli u nedjeljnom derbiju. Italijanski nogometni savez već istražuje Lazio zbog navodnih antisemitskih slogana njegovih navijača tijekom utakmice kod Napolija 3. marta.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada