EURO 2024: Počinje borba za Njemačku

Prve utakmice kvalifikacija na programu su u četvrtak, 20 učesnika će biti poznato nakon grupne faze, a tri će se izboriti kroz doigravanje.

U kvalifikacijama za EURO učestvovat će 53 reprezentacije koje su raspoređene u deset kvalifikacijskih grupa - sedam grupa sa pet i tri grupe sa šest nacionalnih timova (Reuters)

Utakmicom između Kazahstana i Slovenije u četvrtak počinju kvalifikacije za 17. Europsko nogometno prvenstvo koje će od 14. juna do 14. jula 2024. biti održano u Njemačkoj, prenosi Hina i dodaje kako je istog dana na rasporedu još sedam utakmica.

Na EURO-u 2024. nastupit će 24 reprezentacije, a Njemačka se kao domaćin automatski kvalificirala za turnir. Kroz kvalifikacije će se popuniti 20 mjesta, a bit će to pobjednici i drugoplasirani u deset grupa.

Preostale tri karte podijelit će se nakon doigravanja, tačnije nakon tri turnira s četiri reprezentacije u okviru Lige nacija UEFA-e.

Dvanaest selekcija bit će odabrano na osnovu učinka u Ligi nacija u sezoni 2022/23, a koje se već nisu kvalificirale kroz glavni kvalifikacijski turnir. Pobjednici s tri turnira izborit će plasman na EURO.

Izbačena Rusija, Italija brani titulu

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e u Hvaru u septembru prošle godine potvrđeno je da će Rusija biti isključena iz kvalifikacija za EURO 2024, budući da je UEFA suspendirala sve ruske timove nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

U kvalifikacijama za EURO učestvovat će 53 reprezentacije koje su raspoređene u deset kvalifikacijskih grupa – sedam grupa sa pet i tri grupe sa šest nacionalnih timova.

Kvalifikacije će se igrati u pet “prozora”, prvi starta 23, a završava 28. marta, dok je posljednji mini ciklus od 16. do 21. novembra. Dodatne kvalifikacije su od 21. do 26. marta naredne godine.

Posljednji europski naslov osvojila je Italija, porazivši u finalu na Wembleyju Englesku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Kvalifikacijske grupe

Grupa A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Kipar

Grupa B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar

Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Malta

Grupa D: Hrvatska, Vels, Armenija, Turska, Latvija

Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farski Otoci, Moldavija

Grupa F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbejdžan, Estonija

Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litvanija

Grupa H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska, San Marino

Grupa I: Švicarska, Izrael, Rumunija, Kosovo, Bjelorusija, Andora

Grupa J: Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn

Izvor: Agencije