Lazio se ogradio od antisemitskog ponašanja dijela navijača

Tokom nedjeljne utakmice protiv Rome dio navijača Lazija uzvikivao je antisemitske povike, a jedna osoba na tribinama je nosila dres s imenom ‘Hitlerson’.

Rimski klub radi na identificiranju odgovornih kako bi im zabranio ulazak na stadion (ANSA - Ilustracija)

Nogometni klub Lazio distancirao se od antisemitskih povika nekih svojih navijača tokom nedjeljnog gradskog derbija protiv Rome, koje je prethodno osudila Židovska zajednica glavnog grada Italije.

Rimski klub tvrdi da je „uvijek prednjačio u javnoj osudi, sprečavanju i suzbijanju bez rezerve bilo kakvih diskriminirajućih, rasističkih ili antisemitskih demonstracija ili akcija“, prenosi AFP.

Predsjednica Židovske zajednice u Rimu Ruth Dureghello objavila je na Twitteru videozapise navijača Lazija koji ponavljaju antisemitske povike, objavivši i fotografiju osobe na tribinama koja nosi dres Lazija s imenom „Hitlerson“ i brojem 88, koji se u neonacističkom pokretu koristi u značenju „Heil Hitler“ (budući da je H osmo slovo abecede).

Ove optužbe dolaze u vrijeme istrage koju je pokrenuo Italijanski nogometni savez, o navodnim antisemitskim sloganima navijača Lazija tokom utakmice u Napulju početkom mjeseca.

Nekoliko rasističkih izgreda u nizu

Prethodno je, početkom godine, sjeverni ugao na tribinama stadiona Olimpico u Rimu, koji okuplja „ultrase biancoceleste“, zatvoren za utakmicu nakon rasističkih povika tih navijača tokom putovanja u Lecce, usmjerenih na tamnopute igrače Samuela Umtitija i Lamecka Bandu.

Posljednjih godina navijači Lazija redovito su izdvajani zbog rasističkog ili antisemitskog ponašanja. U 2017. su se istaknuli slikom Anne Frank, preminule tokom zatočenja u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj, koju su prikazali kako nosi dres Rome.

„Pokušali smo izbjeći, izolirati i suprotstaviti se ovim pojavama. Nastavit ćemo to činiti bez oklijevanja, kako bismo u Italiji i inozemstvu branili imidž kluba koji nikada nije imao nikakve veze s ovim“, objavio je Lazio.

Rimski klub tvrdi da je radio i radi na „identificiranju odgovornih“ kako bi im „zabranio ulazak na stadion“. Namjerava sarađivati ​​s vlastima.

Izvor: Agencije