Svaki peti vrhunski sportista ima poremećaje u prehrani

U velikom su problemu oni koji nastupaju u sportovima u kojima je bitna estetika, poput gimnastike, ritmičke gimnastike i skijaških skokova, ali i trkači na duge pruge, tvrde njemački stručnjaci.

Njemački skakač na skijama Sven Hannawald imao je probleme s anoreksijom i depresijom (EPA)

Vrhunski sportisti imaju veći rizik od razvijanja poremećaja u prehrani od ostalih ljudi, tvrdi Wilhelm Bloch, profesor na Sportskom univerzitetu (Deutsche Sporthochschule) u Koelnu.

Prema riječima Blocha, 10 do 20 posto vrhunskih sportista ima problema s prehranom, što bi za posljedicu moglo imati dugoročne posljedice u vidu hormonske slike, menstrualnog ciklusa, umora, depresije, osteoporoze, bolesti probavnog trakta…

Posebno su tom problemu izloženi sportovi u kojima je bitan estetski utisak, poput gimnastike, ritmičke gimnastike i skijaških skokova, ali i trkači na duge pruge, prenosi Hina.

Zajednički naziv za te probleme je „anorexia athletica“, a veću pažnju javnosti ova tema je pridobila nakon što su brojni sportisti prekinuli šutnju vezanu uz te muke.

„Više sportova se treba pozabaviti tom problematikom i uvesti potrebne mjere“, kazao je Bloch.

Borba s anoreksijom i depresijom

U nedavno prikazanom dokumentarnom filmu Stradanje za zlato, njemačke televizijske kuće ARD, o svojim problemima s prehranom su, između ostalih, progovorili finski vozač Formule 1 Valtteri Bottas, francuska teniserka Caroline Garcia te švicarska biatlonka Lena Haecki-Gross.

„Zbog napornih treninga sam i fizički i psihički obolio. Sve se otelo nadzoru i krenulo prema ovisnosti“, izjavio je Bottas.

Rasprava o problemima s težinom traje već neko vrijeme. Poznat je slučaj njemačkog skakača na skijama Svena Hannawalda, koji je 2002. godine postao prvi takmičar koji je uspio pobijediti na sve četiri skakaonice „Novogodišnje turneje“ u istoj sezoni, a poslije imao problema s anoreksijom i depresijom.

Zbog toga je Međunarodni skijaški savez (FIS) još 2004. godine uveo indeks fizičke mase (BMI) koji se računa prema visini i težini skakača. Ukoliko je BMI prenizak, skakač mora koristiti kraće skije kako bi se izgubila prednost koju donosi premala težina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada