Kubacki zbog bolesti supruge okončao sezonu

Supruga Dawida Kubackog je završila u bolnici zbog problema sa srcem, pa je jedan od najboljih skijaša skakača ove sezone odustao od takmičenja.

Halvor Egner Granerud iz Norveške je, i bez odustajanja Kubackog, osigurao svoj drugi veliki kristalni globus namijenjen ukupnom pobjedniku Svjetskog kupa (Reuters)

Poljak Dawid Kubacki, trenutno drugi u ukupnom poretku Svjetskog kupa, okončao je sezonu u skijaškim skokovima nakon što je prošlog vikenda morao hitno napustiti Vikersund i vratiti se kući zbog bolesti supruge.

„Hitno sam se morao vratiti kući. Moja supruga Marta je u bolnici zbog problema sa srcem. Stanje je ozbiljno, liječnici se bore za njen život. U dobrim je rukama, snažna je i izvući će se. Naravno da to znači kraj sezone za mene, ali to sada nije važno“, objavio je 33-godišnji Kubacki putem Instagrama.

Kubacki je u četvrtak pobijedio u Lillehammeru, u subotu je na prvom takmičenju na letaonici u Vikersundu bio osmi, a u nedjelju nije nastupio u kvalifikacijama. Organizatori su tada objavili kako je odustao od nastupa iz osobnih razloga.

Granerud osvojio naslov

Ukupno pobjedu osigurao je Halvor Egner Granerud iz Norveške, koji ima 386 bodova više od Kubackog. Granerud je ostvario 13 pobjeda ove sezone i ima ukupno 2.058 bodova (Kubacki je ostao na 1.592 boda).

Na trećem mjestu je, tri nastupa prije kraja sezone, Austrijanac Stefan Kraft (1.550 bodova), ali mu i dalje prijeti Slovenac Anže Lanišek (1.474 bodova).

Do kraja sezone Svjetskog kupa ostalo je još jedno takmičenje u finskom Lahtiju te dva na slovenskoj Planici.

Izvor: Agencije