Njemačka nudi olimpijske centre ukrajinskim sportistima

Želimo pomoći ukrajinskim sportistima kako bi se što kvalitetnije pripremili za međunarodna takmičenja, kazala je njemačka ministrica sporta.

Procjenjuje se kako je gotovo 220 ukrajinskih sportista i trenera poginulo od početka ruske agresije (Reuters)

Njemačka je ukrajinskim sportistima na korištenje ponudila svoje sportske objekte kako bi se što bolje pripremili za nastup na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

Zbog toga će svi regionalni olimpijski pripremni centri u Njemačkoj biti na raspolaganju ukrajinskim sportistima, prenosi Hina.

“Grozni rat uzrokovan ruskom agresijom teško je pogodio i ukrajinski sport, pa i tom području Njemačka mora pokazati solidarnost. Želimo pomoći ukrajinskim sportistima i sportistkinjama kako bi se što kvalitetnije pripremili za međunarodna takmičenja”, kazala je njemačka ministrica sporta Nancy Faeser.

Pogibija sportista i trenera

Procjenjuje se kako je gotovo 220 ukrajinskih sportista i trenera poginulo od početka ruske agresije, dok je 320 sportskih objekata djelomično ili potpuno razoreno.

Najviše su pogođene regije Donjeck i Lugansk, u kojima konflikt traje još od 2014. godine.

Prije dvije godine u Tokiju ukrajinski sportisti i sportistkinje su osvojili 19 medalja na Olimpijskim, a 98 medalja na Paraolimpijskim igrama.

Izvor: Agencije