FIFA i dalje ima istog predsjednika: Infantinu još četiri godine

Gianni Infantino je na dužnosti od 2016. godine, a na kongresu krovnog tijela svjetskog nogometa u ruandskom Kigaliju nije imao protivkandidata.

Infantino, čiji su mandat potvrdili delegati 211 saveza, mogao bi ostati na čelu svjetskog nogometa do 2031. godine (Reuters)

Švicarac Gianni Infantino ponovno je, aklamacijom na nove četiri godine, izabran za predsjednika Međunarodne nogometne organizacije (FIFA).

Na toj dužnosti Infantino je od 2016. godine, a na kongresu krovnog tijela svjetskog nogometa u ruandskom Kigaliju nije imao protivkandidata, javlja Hina.

Infantino (52), čiji su mandat potvrdili delegati 211 saveza članica, mogao bi ostati na čelu svjetskog nogometa do 2031. godine, iako statut FIFA-e predviđa najviše tri četverogodišnja mandata. No, njegov prvi trogodišnji mandat, koji je počeo 2016. godine, smatra se nepotpunim.

Solidno financijsko stanje

„Volim vas sve“, bila je prva reakcija šefa svjetske nogometne organizacije pred okupljenima nakon izbora.

Prije toga je podnio financijski izvještaj u kojem FIFA pokazuje solidnu bilancu, s povećanjem prihoda, što omogućuje FIFA-i da dodatno poveća svoje subvencije konfederacijama i federacijama.

Infantinov glavni projekt za sljedećih nekoliko godina bit će Svjetsko prvenstvo 2026. koje organiziraju Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko. Na tom će takmičenju broj reprezentacija biti povećan s 32 na 48 reprezentacija. Grupna faza će imati 12 grupa sa po četiri reprezentacije, čime će broj utakmica sa 64 na 104, što će donijeti dodatne prihode od ulaznica i privući još više televizijskih kuća.

Izvor: Agencije