Neredi navijača Eintrachta u Napulju

Ovo nisu navijači, oni su kriminalci, razbojnici, rekao je potpredsjednik italijanske vlade Matteo Salvini.

Italijanski mediji navode kako je Napulj talac nasilnika (EPA)

Navijači njemačkog bundesligaša Eintrachta izazvali su velike nerede u centru Napulja uoči večerašnjeg uzvratnog susreta osmine finala Lige prvaka između Napolija i kluba iz Frankfurta.

Premda su italijanske vlasti zabranile njemačkim navijačima dolazak na stadion zbog zabrinutosti o mogućem nasilju, više od 500 Eintrachtovih ultraša ipak je doputovalo u Italiju.

Većina je stigla vozovima, a glavno poprište nereda bilo je u srcu grada, prenosi Hina. Na snimcima se vidi kako se navijači sukobljavaju s policijom, jedan policijski automobil je zapaljen, navijači su bacali kamenje na autobuse, rušili stolove i stolice.

“Ovo nisu navijači, oni su kriminalci, razbojnici. Pitam se bi li napravili isti nered u Njemačkoj?”, napisao je na Instagramu potpredsjednik italijanske vlade Matteo Salvini.

Navijači oba tima sukobili su se prije prve utakmice u Frankfurtu, a policija je uzvratnu utakmicu označila kao visokorizičnu.

Veliki broj policajaca i karabinjera pokušava spriječiti kontakt grupa navijača, a u operaciji sudjeluje oko 800 “plavaca”. Strahuje se kako bi moglo doći do sukoba navijačkih grupa kako se utakmica bude približavala.

Otprilike 200 Napolijevih ultraša također se pojavilo, ali im je onemogućen kontakt s navijačima Eintrachta.

‘Napulj talac nasilnika’

Talijanski mediji navode kako je “Napulj talac nasilnika”, a gradonačelnik Gaetano Manfredi protestovao je kod njemačkog ambasadora.

“Ovo je luda i neprihvatljiva devastacija. Najoštrije osuđujemo neizrecive postupke onih koji su postali protagonisti ovog nasilja, odakle god ono dolazilo. Napulj i Napolitanci ne zaslužuju trpjeti ozbiljnu materijalnu, moralnu štetu koju je ovo ludilo uzrokovalo,” poručio je gradonačelnik.

(EPA)

Incidenti koji se događaju u Napulju pokazuju da je “zabrana prodaje ulaznica navijačima Eintrachta bila opravdana,” smatraju na Apeninima.

Navodi se kako su italijanski sigurnosni aparati bili upoznati s opasnošću njemačkih ultrasa i rizikom od sukoba s domaćima.

Navijači Eintrachta sudjelovali su u neredima i u septembru u Marseilleu prije i za vrijeme utakmice Lige prvaka protiv francuskog kluba. Navijači OM-a i Eintrachta gađali su se dimnim bombama i bengalka na stadionu Velodrome nekoliko minuta prije početka utakmice, a nereda je bilo i u gradu.

Izvor: Agencije