Maroko, Španija i Portugal zajedno žele Svjetsko prvenstvo 2030.

Zajednička kandidatura, bez presedana u historiji nogometa, predstavlja spoj Afrike i Evrope, sjevera i juga Mediterana, ali i afričkog, arapskog i euromediteranskog svijeta, poručio je marokanski kralj.

Iduće Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD-u i Kanadi, a na njemu će prvi put nastupiti 48 reprezentacija (EPA)

Maroko, Španija i Portugal objavili su zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine.

Kandidaturu je objavio marokanski kralj Mohammed VI, a pročitao ju je ministar nacionalnog obrazovanja, predškolskog odgoja i sporta Chakib Benmoussa u Kigaliju, gdje će FIFA u četvrtak imati svoj 73. Kongres, javlja Reuters.

Zajednička kandidatura, bez presedana u historiji nogometa, predstavlja spoj Afrike i Evrope, između sjevera i juga Mediterana, ali i afričkog, arapskog i euromediteranskog svijeta, poručio je marokanski kralj.

Maroko se u prošlosti nekoliko puta kandidirao za domaćina Svjetskog prvenstva, a najbliži je bio organizaciji turnira 2010. kada je izgubio od Južne Afrike.

Još najmanje jedna zajednička kandidatura

Ovo je druga službena kandidatura za domaćinstvo World Cupa 2030. nakon što su to početkom februara zajednički učinili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Četiri južnoameričke zemlje su pozvale da se turnir vrati „tamo gdje je nogomet rođen“, 100 godina nakon što je prvi World Cup održan u Montevideu.

Nagađa se kako bi se u utrku za World Cup 2030. mogli zajedno uključiti i Egipat, Grčka, te Saudijska Arabija, prenosi Hina.

Iduće Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD-u i Kanadi, a na njemu će prvi put nastupiti 48 reprezentacija.

Izvor: Agencije