Preminuo atletičar koji je promijenio skok u vis

Dick Fosbury napravio je revoluciju u disciplini skoka u vis tehnikom ‘leđa prvo’, sada poznatom kao ‘Fosbury Flop’, koju su usvojili gotovo svi današnji skakači.

Dick Fosbury je bio jedan od najutjecajnijih sportista u historiji atletike (Reuters)

Bivši američki atletičar Dick Fosbury, olimpijski prvak iz 1968. godine, koji je revolucionirao skok u vis tehnikom koja sada nosi njegovo ime, preminuo je u 76. godini, objavio je njegov agent.

„Teška srca moram objaviti da je dugogodišnji prijatelj i klijent Dick Fosbury preminuo mirno u snu nakon kratkog povratka limfoma”, napisao je njegov agent Ray Schulte na Instagramu.

Američke sportske legende Dick Fosbury i Bob Beamon (Reuters)

Fosbury je bio jedan od najutjecajnijih sportista u historiji atletike, konstatira AFP. Osim što je osvojio zlatnu medalju na Igrama u Mexico Cityju skokom od 2,24 metra što je bio olimpijski rekord, napravio je revoluciju u disciplini skoka u vis tehnikom „leđa prvo“, sada poznatom kao „Fosbury Flop“, koju su usvojili gotovo svi današnji skakači.

Njegova metoda bila je sprint dijagonalno prema letvici, zatim zakrivljenje i skok unatrag preko letvice, što mu je dalo mnogo niže središte mase u letu nego tradicionalne tehnike. Atletičari su prije njega pri preskoku koristili prevrtanje na stomak ili „makaze“.

Izvor: Agencije