FIFA: Na SP-u 2026. igra 48 reprezentacija u 12 grupa

Dalje će proći po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te osam najboljih trećeplasiranih selekcija.

Mundijal 2026. po prvi put će biti održan u tri države, a igrat će se u čak 16 gradova

Na narednom Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi nastupit će 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 grupa po četiri ekipe, objavila je Svjetska nogometna federacija (FIFA), prenosi Hina.

Vijeće krovne nogometne organizacije sastalo se uoči 73. Kongresa FIFA-e u Kigaliju (Ruanda) i donijelo nekoliko važnih odluka. Svakako se najvažnija odluka odnosi na format takmičenja na idućem Mundijalu 2026.

Već se znalo kako će u Meksiku, SAD i Kanadi učestvovati 48 reprezentacija, 16 više nego na lani u Kataru. Međutim, vagalo se između dva modela takmičenja, na kraju je odlučeno kako će učesnici biti podijeljeni u 12 grupa po četiri, a ne u 16 grupa po tri ekipe. Dalje će proći po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te osam najboljih trećeplasiranih selekcija.

Bez tajnih dogovora

„Nakon detaljnog pregleda koji je uzeo u obzir sportski integritet, dobrobit igrača, putovanje ekipa, komercijalnu i sportsku privlačnost, kao i iskustvo tima i navijača, Vijeće FIFA-e jednoglasno je odobrilo predloženu izmjenu formata takmičenja FIFA Svjetskog prvenstva 2026. iz 16 grupa od po tri reprezentacije u 12 grupa od po četiri ekipe“, navode iz FIFA-e.

„Revidirani format umanjuje rizik od tajnih dogovora i osigurava da sve ekipe igraju najmanje tri utakmice, te osigurava uravnoteženo vrijeme odmora.“

Mundijal 2026. po prvi put će biti održan u tri države, a igrat će se u čak 16 gradova. Na programu će biti 104 utakmice, a SP će trajati 39 dana.

Na Mundijalu će nastupiti 16 europskih reprezentacija, devet iz Afrike, osam iz Azije, šest iz Južne Amerike, šest iz CONCACAF-a, te jedna iz Okeanije. Preostale dvije karte dijelit će se kroz dodatne kvalifikacije.

Posebna radna grupa za igrače

Vijeće FIFA-e također je jednoglasno odobrilo uspostavu posebne radne grupe za dobrobit igrača kako bi se osigurala neometana provedba načela dobrobiti igrača kao što su obavezni odmori.

„FIFA je promovirala istinski globalni pristup raspravama o Međunarodnom kalendaru utakmica, koji je uzeo u obzir perspektive svih ključnih faktora. Naš temeljni cilj je razjasniti ovu temu i imati smislene nogometne utakmice dok istovremeno štitimo dobrobit igrača i prepoznajemo da mnoge regije trebaju konkurentniji nogomet,” rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Izvor: Agencije