BBC ukinuo suspenziju Linekeru, nastavlja voditi emisiju

Britanski javni servis ukinuo je suspenziju bivšem nogometnom reprezentativcu koji je bio udaljen s posla jer je u tvitu kritizirao imigrantsku politiku Velike Britanije.

Gary Lineker se vraća na TV-ekrane nakon odluke direktora BBC-ja (EPA)

Britanski javni radio-televizijski servis BBC ukinuo je suspenziju bivšem nogometnom reprezentativcu Garyju Linekeru koji je bio udaljen s posla jer je u tvitu kritizirao imigrantsku politiku Velike Britanije.

Britanski javni servis saopćio je da će se Lineker vratiti svojim obavezama, dok će BBC razmotriti način na koji njegovi prezenteri koriste društvene mreže, prenosi Tanjug.

Generalni direktor BBC-ja Tim Davie rekao je da je Lineker pristao poštovati uputstva javnog servisa kada je riječ o objavama na društvenim mrežama, dok ne bude završena revizija pravila javnog servisa.

Lineker je kritizirao novu imigracionu politiku Vlade na Twitteru, nakon čega je uslijedila njegova suspenzija.

“Nema velikog priliva. Primamo mnogo manje izbjeglica neko druge veće evropske zemlje. Riječ je o neizrecivo surovoj politici prema najranjivijima, uz korištenje jezika koji se mnogo ne razlikuje od Njemačke iz tridesetih. A onda kažu da ja pretjerujem“, tvitao je nekadašnji engleski reprezentativac koji mjesecima pruža pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Kultni program “Meč dana“ (The Match of the Day) od petka, 10. marta, emitiran je bez komentara, jer su uz Linekera stale kolege i sportski analitičari.

‘Razumijevanje tokom teškog perioda’

Bivši engleski reprezentativci Alan Shearer i Ian Wright iz solidarnosti nisu htjeli raditi emisiju.

Lineker je nakon ovakve odluke zahvalio Davieju na “razumijevanju tokom ovog teškog perioda”.

“Davie ima gotovo nemoguć posao održavati sve sretnima, posebno u području nepristranosti. Oduševljen sam što ćemo nastaviti voditi dobru borbu, zajedno”, poručio je Lineker.

Davie je odbacio navode engleskih medija kako je “pokleknuo pod pritiskom” torijevskih zastupnika i konzervativnih medijskih organizacija.

Priznajući svoju bivšu uključenost u Konzervativnu stranku, kazao je da je prije 30 godina bilo “neke političke uključenosti”.

Davie dodaje da na njega “apsolutno nisu utjecali pritisci jedne ili druge strane”.

“To nije način na koji mi urednički radimo na BBC-ju. Smjernice nepristranosti jednako bi se primjenjivale u smislu kritike ljevice ili desnice. Pitanje je uplitanja u stranačka politička pitanja i mi to nezavisno primjenjujemo”, rekao je Davie.

Izvor: Al Jazeera i agencije