Shiffrin ispisala historiju – po broju pobjeda stigla Stenmarka

Mikaela Shiffrin je ostvarila rekordnu, 86. pobjedu u utrkama Svjetskog kupa i time postala najuspješnija skijašica svih vremena.

Shiffrin i Stenmark ostvarili su po 86 pobjeda u Svjetskom kupu u alpskom skijanju

Pobjedom u veleslalomu, koji je vožen u švedskom Aareu, Amerikanka Mikaela Shiffrin ispisala je historiju – ostvarila je rekordni, 86. trijumf u utrkama Svjetskog kupa i time postala najuspješnija skijašica svih vremena.

Shiffrin se također izjednačila sa rekorderom, Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom.

Shiffrin je pobijedila ispred Federice Brignone, koja je za njom zaostala 64 stotinke, i trećeplasiranom Sarom Hector, koja je ukupno bila sporija 94 stotinke.

Pobjedom u Aareu, Shiffrin je osigurala i mali Kristalni globus u toj disciplini, a 15. u karijeri.

Slijedi završnica Svjetskog kupa

Stenmark je tokom karijere ostvario 40 pobjeda u slalomu i 46 u veleslalomu. Osvojio je i dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, a ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu pet zlata.

S druge strane Shiffrin, koja će u ponedjeljak naputiti 28 godina, ostvarila je 52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, ima dvije pobjede u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji. Ima i dva zlata i srebro s olimpijskih igara, te 14 medalja sa svjetskih prvenstva pri čemu sedam zlata.

Shiffrin može nadmašiti Stenmarkov rekord već u subotu kada se u Aareu vozi slalom. Nakon Aarea slijedi završnica Svjetskog kupa u u Andori gdje su na rasporedu spust (15. marta), super-g (dan kasnije), slalom (18. marta) i veleslalom (19. marta).

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada