Crawford iznenadio favorite i postao svjetski prvak u superveleslalomu

Iza Kanađanina Jamesa Crawforda ostali su Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde, na drugom mjestu, a treći je bio Francuz Alexis Pinturault.

James Crawford osvojio je titulu zahvaljujući stotinku bržoj vožnji od drugoplasiranog (Keystone)

Kanadski skijaš James Crawford napravio je veliko iznenađenje i stigao do svoje prve pobjede na velikim takmičenjima osvojivši naslov svjetskog prvaka u superveleslalomu voženom u Courchevelu.

Crawford se spustio niz stazu „L'Eclipse“ sa startnim brojem 10, kad su u cilju već bili najveći favoriti za zlato – Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde i Švicarac Marco Odermatt, koji su držali prvo i treće mjesto, a razdvajao ih je Francuz Alexis Pinturault, osvajač zlata u alpskoj kombinaciji.

Kanađanin je u prvom sektoru imao tek deseti rezultat, na polovici staze je za, tada vodećim, Kildeom zaostajao 34 stotinke, ali je ono najbolje iz sebe izvukao u donjem dijelu staze u kojem je nadmašio sve konkurente te s vremenom 1:07.22 minute za jednu stotinku prestigao Norvežanina koji je osvojio svoju prvu medalju, doduše srebrnu, na svjetskim prvenstvima.

Dan odmora, pa utrke u spustu

Bez medalje je i dalje Kildeov najveći konkurent te vodeći u Svjetskom kupu Švicarac Marco Odermatt koji je startao kao sedmi i došao do cilja s najboljim vremenom u tom trenutku, a onda su ga, jedan za drugim, prestizali Pinturault, Kilde, te na kraju i Crawford, smjenjujući se na vrhu redoslijeda.

Odermatt je četvrtim mjestom izjednačio svoj najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, a poziciju ispod pobjedničkog postolja ostao je i prije dvije godine u Cortini d'Ampezzo, kad je bio četvrti u spustu.

Pred skijašicama i skijašima je na Svjetskom prvenstvu, koje se održava u Francuskoj, slobodan dan, a onda slijede utrke u spustu. Skijašice bi se za medalje u najbržoj disciplini trebale boriti u subotu, a skijaši u nedjelju.

Izvor: Agencije