Nogometni svijet oprašta se od Miroslava Ćire Blaževića

Legendarni nogometni trener preminuo je u 88. godini života nakon duge i teške bolesti; od Blaževića se opraštaju sportski radnici, političari ali i brojne druge javne ličnosti iz cijele regije.

Trenersko umijeće Miroslava Ćire Blaževića, a prije svega osobna harizma, osvajala je navijače i ljude gdje god je radio (Reuters)

Nogometni svijet oprašta se od Miroslava Ćire Blaževića, legendarnog trenera koji je preminuo u 88. godini života nakon duge i teške bolesti.

Jedno od posljednjih javnih pojavljivanja Blažević je imao sredinom decembra prošle godine kada je u Zagrebu dobio nagradu “Vladimir Beara” za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije.

Od Blaževića se opraštaju sportski radnici, političari ali i brojne druge javne ličnosti iz cijele regije.

Opraštajući se od Blaževića i Hrvatski nogometni savez koristio je opis “trener svih trenera”.

“Omiljenom Ćiri neka je laka hrvatska zemlja, a najbližima izražavamo najdublju sućut u ime cijele nogometne obitelji koja je danas izgubila “trenera svih trenera”, piše u prvoj reakciji iz HNS-a.

“Ćiro je bio neponovljiv, nenadmašan motivator i govornik, u jednoj sekundi šarmantan, u drugoj goropadan”, rekao je o Miroslavu Blaževiću aktualni selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. “Mogu slobodno reći da je Ćiro bio moj nogometni otac, bio mi je istinska inspiracija za sve što sam postigao u trenerskoj karijeri”, dodao je.

Nogometni klub Dinamo također je odao priznanje za sve što je Blažević uradio za taj klub.

“Gospodine Ćiro hvala Vam od srca na svemu što ste kroz čitav svoj život davali i dali za Dinamo i za hrvatski nogomet. Vaš nogometni rukopis, lik i djelo nikada nećemo zaboraviti…”

Fudbalski klub Partizan od Blaževića se oprostio “uz duboko poštovanje za rad i postignute uspehe u karijeri”,

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko Blaževića je nazvao “trenerom svih trenera”, uz poruku: “Treneru moj, počivajte u miru. Voljet ću Vas zauvijek”.

Oglasili su se i iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, ali i iz krovne asocijacije evropskog nogometa – UEFA, koja ga je nazvala “ocem modernog hrvatskog nogometa”.

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku. Osvajao je šampionate i kup takmičenja u Švicarskoj, Hrvatskoj, te u bivšoj Jugoslaviji, a kao najveći uspjeh izdvaja se treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Trenirao je selekcije Bosne i Hercegovine, Švicarske, Hrvatske, Irana, te olimpijske selekcije Kine.

Njegovo trenersko umijeće, a prije svega osobna harizma, osvajala je navijače i ljude gdje god je radio.

Izvor: Al Jazeera i agencije