Svjetsko zlato u superveleslalomu za Martu Bassino

Iako nije bila u krugu favoritkinja, stazu u Courchevel Meribelu Italijanka je odskijala sa najmanje grešaka.

Italijanka je ostvarila pobjedničko vrijeme 1:28.06 (Reuters)

Marta Bassino, 26-godišnja italijanska skijašica, osvojila je zlatnu medalju u superveleslalomu na Svjetskom prvenstvu koje se održava u francuskom Courchevel Meribelu, prenosi agencija Hina.

Bassino nije bila u krugu najvećih favoritkinja, ali je stazu obavila s najmanje grešaka, kao što je i najbolje odradila završni dio staze gdje su mnoge favoritkinje više ili manje pogriješile te na kraju ostale bez medalja.

Italijanka je za 11 stotinki imala bolje vrijeme od Amerikanke Mikaele Shiffrin koja je osvojila srebro. Bronzanu su medalju podijelile Austrijanka Cornelia Huetter i Norvežanka Kajsa Vickoff Lie koje su za Bassino zaostale 33 stotinke.

Tri stotinke

Vrlo blizu postolju bila je Norvežanka Ragnhild Mowinckel, trenutno vodeća u redoslijedu ove discipline u Svjetskom kupu, ali je na kraju zaostala tri stotinke za trećeplasiranim djevojkama.

Švicarka Lara Gut-Behrami, zlatna u ovoj disciplini na posljednjem Svjetskom prvenstvu, završila je šesta, Federica Brignone je bila osma, a Sofia Goggia jedanaesta.

Slovenka Ilka Štuhec zauzela je 12. mjesto, a bosanskohercegovačka predstavnica Elvedina Muzaferija završila je kao 25.

U četvrtak će na Svjetskom prvenstvu najbolji skijaši voziti superveleslalom.

Izvor: Agencije