Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj objavili kandidaturu za SP 2030.

Četiri južnoameričke zemlje su pozvale da se turnir vrati ‘tamo gdje je nogomet rođen’, 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Argentina je bila domaćin Svjetskog prvenstva 1978. te Čile 1962. godine (EPA)

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj službeno su podnijeli zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, pozivajući da se turnir vrati “tamo gdje je nogomet rođen”, 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Tokom ceremonije u Argentinskom nogometnom savezu (AFA), dužnosnicima četiri zemlje pridružio se Alejandro Dominguez, predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL), koji je rekao kako se nada da Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) može pokazati “gestu poštovanja” prema regiji i dopustiti joj organizaciju turnira.

“Svjetsko prvenstvo 2030. nije samo još jedno Svjetsko prvenstvo, ono zaslužuje slavlje, uz priznanje za 100 godina”, rekao je Dominguez, prenosi Hina.

“Uvjereni smo da FIFA ima obavezu poštovati sjećanje na one koji su došli prije nas i vjerovali u veličinu te napravili prvo Svjetsko prvenstvo“, dodao je.

Moguće da se pridruži Bolivija

“Kao svjetski prvaci, lansiramo ovaj projekt koji je san svih Južnoamerikanaca. Ne samo na stotu godišnjicu prvog izdanja, već i zbog strasti s kojom živimo nogomet”, kazao je Taipia.

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez je na Twitteru napisao da će se i od Bolivije tražiti da se pridruži projektu.

Nakon prvog izdanja u Urugvaju, Argentina je bila domaćin Svjetskog prvenstva 1978, a Čile 1962. godine, dok Paragvaj nikada nije bio domaćin najvećeg sportskog takmičenja.

Južnoamerička ponuda takmičit će se sa Španijom i Portugalom, koji su potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi, a interes su pokazali Maroko i Saudijska Arabija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada