Španci istražuju nove rasističke uvrede Viniciusu

Kako bi ubrzali proces, Primera je kreirala e-mail tako da navijači mogu slati fotografije ili dijeliti informacije o odgovornima.

Na televizijskom snimku se vidi kako je jedan od navijača na nedjeljnoj utakmici između Mallorce i madridskog kluba vrijeđao Viniciusa Juniora (EPA)

Španska nogometna liga će istražiti nove rasističke uvrede upućene igraču Real Madrida Viniciusu Junioru, javlja AFP.

Na televizijskom snimku vidi se kako jedan od navijača na nedjeljnoj utakmici između Mallorce i madridskog kluba naziva brazilskog napadača “majmunom”, prenosi Hina.

Viniciusa Juniora (22) također su vrijeđali dok se fotografisao i davao autograme na Mallorci.

Otkako je prije pet godina došao u Španiju, izložen je uvredama, a prošlog mjeseca napadi su dostigli novi nivo, kada je na mostu u Madridu, uoči gradskog derbija s Atleticom, obješena lutka s njegovim likom.

Policija istražuje incidente

Španska Primera rekla je da “rade s Mallorcom na identificiranju odgovornih kako bi se poduzele sve potrebne zakonske mjere”. Kako bi ubrzali proces, Primera je kreirala e-mail (StopRacismo@laliga.es), tako da navijači mogu slati slike ili dijeliti informacije o odgovornima.

Španska policija tek treba pronaći odgovorne za prethodne incidente, uključujući nedavno rasističko zlostavljanje brazilskog napadača na stadionu Valladolida.

Aktualni prvaci Evrope i Španije u nedjelju su poraženi od Mallorce 0:1. Nakon 20 kola Real Madrid zauzima drugo mjesto u Primeri s osam bodova manje od vodeće Barcelone.

Izvor: Agencije