Ford ponovo u F1 takmičenjima od 2026.

Ford će udružiti snage sa kompanijom Red Bull Powertrains koja je osnovana kako bi projektirala pogonske jedinice za ekipe Red Bulla i AlphaTaurija.

Red Bull Ford će proizvoditi pogonske jedinice za obje ekipe u vlasništvu Red Bulla najmanje do 2030. godine (Reuters)

Američki proizvođač automobila Ford od 2026. godine ponovo će biti aktivan u takmičenjima Svjetskog prvenstva Formule 1, a ući će kao partner Red Bulla, aktuelnog svjetskog prvaka, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Ford će udružiti snage sa kompanijom Red Bull Powertrains koja je osnovana kako bi projektirala pogonske jedinice za ekipe Red Bulla i AlphaTaurija, od trenutka kad će isteći sadašnji ugovor s Hondom.

Proizvođač automobila iz SAD-a je objavio da će u ovo partnerstvo donijeti ekspertizu u područjima koje uključuju baterije i tehnologiju električnih motora, kao i programsku podršku za pogonske jedinice te analitiku.

Treći najuspješniji proizvođač motora

Red Bull Ford će proizvoditi pogonske jedinice za obje ekipe u vlasništvu Red Bulla najmanje do 2030. godine.

„Vijest da Ford ulazi u Formulu 1 od 2026. je odlična za sport i uzbuđeni smo što će se pridružiti nevjerovatnim automobilističkim partnerima koji se već nalaze u Formuli 1“, izjavio je glavni operativac Formule 1 Stefano Domenicali.

Ford je 2004. prodao svoju ekipu, koja je nastupala pod imenom Jaguara, Red Bullu, a aktuelni svjetski prvaci još uvijek koriste tvornicu u centralnoj Engleskoj kao svoju bazu.

Ford je treći najuspješniji proizvođač motora u historiji formule 1.

Izvor: Agencije