Bijela kuća: Rusi pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama

Poljska je saopćila da želi napraviti koaliciju od 40 zemalja kako bi zajedno blokirali učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije možda će moći osigurati učešće na Igrama kroz kvalifikacije u azijskoj zoni (EPA)

Sjedinjene Američke Države podržale su napore Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, saopćila je Bijela kuća.

“SAD je od samog početka podržavao isključenje nacionalnih sportskih tijela Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih saveza,” rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski odbor, odluče dopustiti sportašima iz Rusije i Bjelorusije da sudjeluju u sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju,” dodala je.

Iz Bijele kuće su dodali da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.

Američki odgovor dolazi nešto manje od sedmice nakon što je MOK odlučio da će, uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu, proučiti mogućnosti učestvovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na službenim takmičenjima, među kojima i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Stav SAD-a samo pridonosi rastućoj raspravi oko nadolazećih Igara u Parizu 2024. Prije nekog vremena Ukrajina je pozvala na potpunu zabranu ruskih sportaša zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija se, s druge strane, zalaže za ukidanje svih ograničenja i tvrdi da Olimpijske igre ne treba politizirati.

Poziv Poljske

Baltičke zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na OI i drugim sportskim takmičenjima dok god traje rat u Ukrajini.

“Ministri Litvanije, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša”, kazala je ministrica obrazovanja, nauke i sporta Litvanije Jurgita Siugzdiniene.

Poljska nastoji da do 10. februara sastavi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Sjedinjene Američke Države, kako bi zajedno blokirali učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024, rekao je poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk.

”Uvjeren sam da će na sastanku planiranom za 10. februar doći do dogovora 30 ili možda čak 40 ministara sporta da se odlučno zabrani učešće sportistima iz Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama”, rekao je Bortniczuk.

”Uzevši u obzir našu inicijativu, u slučaju da dođe do odluke da im se dozvoli učešće, povest ćemo kampanju bojkota kako bismo obesmislili samo održavanje igara”, dodao je.

Međutim, s druge strane glavni sekretar Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Peter Mennel se kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach založio za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.

“Mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora je da niti jedan sportaš ne smije biti spriječen sudjelovati na takmičenjima samo zbog svoje putovnice. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom”, objasnio je Mennel.

Izvor: Agencije