Žyla odbranio svjetski naslov u skijaškim skokovima

Domaćini Slovenci su razočarani takmičenjem na Planici, jer nijedan skakač nije uspio osvojiti medalju koju su toliko željno očekivali.

Piotr Žyla je do novog zlata stigao sa 13. mjesta nakon prve serije (EPA)

Poljski skakač Piotr Žyla senzacionalno je na Planici odbranio naslov svjetskog prvaka u skijaškim skokovima osvojen 2021. na maloj skakaonici u Oberstdorfu, jer je do novog zlata stigao sa 13. mjesta nakon prve serije, prenosi Hina.

U prevrtljivim vjetrovitim uslovima, 36-godišnji Poljak je nakon razočaravajućeg nastupa u prvoj seriji, odlučno i agresivno ušao u finalni pokušaj te poletio do 105 metara, što je novi rekord na slavnoj skakaonici.

Žyla je imao gotovo savršen telemark, što mu je donijelo 134,2 boda za taj skok, a ukupno 261,8 u zborju s prvom serijom. Zbroj je to poena koji nijedan od 12 skakača koji su nastupili iza njega nije uspio nadmašiti.

Kraft tragičar, Slovenci razočarali

Drugoplasirani iz prve serije, Nijemac Andreas Wellinger, skokom od 102 metra je odbranio svoju poziciju i osvojio srebrnu medalju zaostavši za Žylom 2,6 boda. Nijemci su došli i do bronze zahvaljujući Karlu Geigeru koji je za pobjednikom zaostao za 4,1 boda.

Najveći “tragičar” druge serije je Austrijanac Stefan Kraft, koji je bio u vodstvu nakon prve serije sa 102,5 metara, da bi u drugom skoku skočio na 99 metara i ostao bez medalje, završivši na četvrtom mjestu.

Razočarani su bili i domaćini, nakon što je dan prije u kvalifikacijama Anže Lanišek izveo najbolji skok. No, vjetar im nije bio naklonjen u subotu pa je najbolji slovenski skakač u ovoj sezoni završio na devetom mjestu, dok je Timi Zajc bio deseti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada