Umjesto u Italiji, najbolji evropski veslači u Mađarskoj

Evropsko prvenstvo u veslanju jedno je od najstarijih kontinentalnih sportskih takmičenja, a prvi put je održano 1893. u Italiji.

Skup najboljih evropskih veslača će se održati od 25. do 28. aprila naredne godine u Szegedu (Keystone)

Nakon povlačenja Italije, Evropsko veslačko prvenstvo 2024. godine je dodijeljeno mađarskom Szegedu, objavila je Evropska veslačka konfederacija.

Evropsko prvenstvo se trebalo održati u italijanskoj Sabaudiji, međutim nakon što su Italijani otkazali organizaciju, takmičenje je dodijeljeno je Mađarskoj, javlja Hina.

Skup najboljih evropskih veslača će se održati od 25. do 28. aprila naredne godine u Szegedu, a očekuje se nastup najmanje 1.200 učesnika iz 40-ak zemalja. Posljednji put Mađarska je bila domaćin Evropskog veslačkog prvenstva prije 53 godine.

Kvalifikacije za Igre u Parizu

„Sljedeće godine u Szegedu prvenstvo će također uključivati ​​kvalifikacijske utrke za Igre u Parizu, nudeći priliku posadama da po prvi put zarade mjesta na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama“, naglasila je Annamarie Phelps, predsjednica Evropskog veslačkog odbora.

Evropsko prvenstvo u veslanju jedno je od najstarijih kontinentalnih sportskih takmičenja, a prvi put je održano 1893. u Italiji. Redovno se održavalo do 1973. godine, a u kalendar je ponovo vraćeno 2007. godine.

Izvor: Agencije