Irski klub novim dresom pomaže palestinskoj djeci

Klub Bohemian iz Dublina će 10 posto sredstava od prodaje dresa namijeniti djeci iz palestinskog izbjegličkog kampa Tulkarm, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na dresu su boje palestinske zastave te znak sa golubom ispod okovratnika (Screenshot / https://bohemianfc.com)

Irski nogometni klub Bohemian lansirao je novu garnituru dresova, kojom namjerava podići svijest o izraelskom kršenju ljudskih prava Palestinaca i prikupiti novac za djecu u izbjegličkom kampu Tulkarm, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bohemian, klub iz Dublina star 132 godine, predstavio je bijeli dres u znak podrške Palestincima. Na njemu su boje palestinske zastave te znak sa golubom ispod okovratnika.

“Deset posto zarade od prodaje dresa ići će za nabavku sportske opreme za palestinski projekt ‘Sport za život’ u Tulkarmu“, piše u saopćenju kluba.

Tulkarm kamp formiran je 1950. godine, površine je 0,18 kvadratnih kilometara i jedan je od najgušće naseljenih na okupiranoj Zapadnoj obali, prema Ujedinjenim narodima.

Klub želi da dio novca od prodaje dresa bude u upućen palestinskoj nevladinoj sportskoj organizaciji, za “siromašne djevojčice, naročito u mariginaliziranim zonama, i njihovo pravo da igraju nogomet i razviju svoje vještine“.

Dug historija podrške Palestincima

“Dres za 2023. godinu namijenjen je da pomogne djeci Palestine, koja se svakog dana suočavaju s nezamislivim izazovima i kršenjima ljudskih prava“, rekao je Daniel Lambert, prvi operativac irskog kluba.

Irska ima dugu historiju podrške Palestincima.

Irska je bila prva članica evropske zajednice koja je 1980-ih godina priznala Palestinsku oslobodilačku organzaciju (PLO) te je postala snažan zagovornik dvodržavnog rješenja konflikta.

Irski politički čelnici širokog spektra često oštro kritiziraju izraelsku politiku izgradnje naselja na okupiranim područjima, kršenje ljudskih prava i podrivanje mirovnog procesa.

Palestinci imaju podršku i škotskog kluba Celtic, čiji navijači često mašu palestinskim zastavama i na svakoj domaćoj utakmici pjevaju pjesme podrške Palestini.

Izvor: Al Jazeera