Raspisan konkurs za doping-kontrolore na Igrama u Parizu

Da bi sakupila dovoljno ljudi, ovlaštena agencija je na LinkedInu objavila poziv kojim predlaže trodnevnu obuku za doping kontrole u aprilu 2023. koja bi se održala u Saint-Denisu.

Kontrolori će morati provesti gotovo 6.000 testiranja tokom Olimpijskih igara (EPA)

Međunarodna agencija za testiranja (ITA), tijelo koje je zaduženo za provođenje antidopinških kontrola na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, traži kandidate za obuku koja će se provesti naredne godine kako bi bili spremni za rad u ljeto 2024, javlja AFP.

Od Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju i Zimskih u Pekingu ta agencija, koja ima sjedište u Lausanni, zadužena je za vođenje antidopinškog programa za Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Agencija ima pred sobom velik zadatak: u tri sedmice morat će napraviti „gotovo polovinu od onoga što se u Francuskoj napravi u godinu dana“, odnosno morat će provesti gotovo 6.000 testiranja samo za jedne olimpijske igre.

Za to će joj biti potrebna „mala vojska“ kontrolora koje nazivaju „sakupljačima uzoraka“, odnosno najmanje 300 ljudi na takmičarskim mjestima.

Da bi sakupila dovoljno ljudi, ITA je na LinkedInu objavila poziv kojim predlaže trodnevnu obuku u aprilu 2023. koja bi se održala u Saint-Denisu te traži „60 novih sakupljača antidopinških uzoraka“.

Angažirat će i ‘pratitelje’ sportista

ITA nadzire antidopinški program za Olimpijske igre u Parizu u saradnji s AFLD-om kojem je provođenje operativnog programa povjerio Organizacijski odbor Olimpijskih igara (COJO), koji je zadužen za osiguravanje kontrolnih tačaka i logistiku na mjestima takmičenja.

„Sakupljači doping uzoraka rade na prvoj liniji testiranja sportista na Olimpijskim igrama. Kao posebno obučeni stručnjaci, odgovorni su za koordinaciju procesa prikupljanja uzoraka za doping testiranje“, piše u objavi na LinkedInu.

Obuka je otvorena „za profesionalce iz sestrinstva, fizioterapije, farmacije, medicine, laboratorije i policije u gradovima olimpijskih mjesta“, navodi se.

Kontrole će se provoditi i u Marseilleu, gdje se održavaju jedriličarska takmičenja, ali u Bordeauxu, jednom od gradova olimpijskog nogometnog turnira. Potrebno je znanje francuskog jezika, ali i „osnove engleskog“, dodaje ITA.

Oni koji prođu obuku idućeg aprila moći će se ponovno pridružiti AFLD-u nakon Olimpijskih igara u Parizu i obavljati testiranja za druga takmičenja, dodatno je objasnio ITA.

Bit će potrebna još jedna kategorija za antidopinške kontrole, tzv. pratitelji koji će pratiti sportiste posvuda, pa i u toalet, da vide, na primjer, nema li zamjene boca s uzorcima.

Izvor: Agencije