Saudijska Arabija će ugostiti Svjetsko klupsko prvenstvo

Turnir će biti održan od 12. do 22. decembra, a na takmičenju će ponovo nastupiti sedam ekipa – šest kontinentalnih prvaka plus prvak domaćina.

Nogometaši madridskog Reala nedavno su osvojili Svjetsko klupsko prvenstvo koje se igralo u Maroku (Reuters)

Saudijska Arabija odabrana je za domaćina Svjetskog klupskog prvenstva 2023. godine, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Odluka Vijeća FIFA-e donesena je samo nekoliko dana nakon što je u Maroku završio ovogodišnji turnir, a u finalu evropski prvak Real Madrid savladao azijskog predstavnika Al Hilal iz Saudijske Arabije rezultatom 5:3.

Upravo će Saudijska Arabija biti domaćin turnira 2023. godine. Turnir će se održati od 12. do 22. decembra, a na klupskom Svjetskom prvenstvu će ponovo nastupiti sedam ekipa – šest kontinentalnih prvaka plus prvak domaćina.

Povećavaju broj učesnika na 32

Vijeće je također, potvrdilo promjene u strukturi Svjetskog klupskog prvenstva, uz odobrenje za proširenje turnira na 32 ekipe od 2025. godine. Evropa bi dobila 12 mjesta, Južna Amerika šest, dok će Afrika, Azija, Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi imati po četiri predstavnika. Jedno mjesto je rezervirano za Okeaniju, a drugo za domaćina.

FIFA je potvrdila i da će se sva tri domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine, odnosno SAD, Kanada i Meksiko, direktno kvalificirati na Svjetsko prvenstvo.

Zbog toga će tri mjesta biti oduzeta od kvote CONCACAF-a. Tako će iz te konfederacije biti dostupna još tri kvalifikacijska mjesta za World Cup. Hina podsjeća da će na Mundijalu 2026. prvi put nastupiti čak 48 reprezentacija.

Rekordna zarada

Vijeće FIFA-e je odobrilo i Godišnji izvještaj za 2022. godinu u kojem se navodi rekordan prihod od 7,6 milijardi dolara tokom ciklusa 2019-2022. i 11 milijardi dolara koji se očekuju u naredne tri godine.

„FIFA-ino ulaganje bez presedana u nogomet rezultat je naše solidne financijske transparentnosti i predstavlja konkretan primjer kako želimo učiniti nogomet uistinu globalnim“, kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

„Izuzetan uspjeh FIFA Svjetskog kupa 2022. u Kataru bio je ključan za sposobnost organizacije da ispuni svoju misiju u odnosu na naše saveze članice i svijet nogometa, uprkos višestrukim izazovima s kojima smo se suočili tokom prošlog ciklusa, ne samo pandemije“, dodao je.

Izvor: Agencije